Niger sprečava odlazak migranata do obala Libije

EU, u saradnji s afričkim državama, pokušava zaustaviti opasne prelaske Sredozemnog mora (AP)

Priliv migranata iz subsaharske Afrike preko Nigera prema Libiji smanjio se za gotovo 100 posto između maja i novembra, navela je Evropska komisija i pozdravila suradnju Niameya u usporavanju prometa na tom pravcu.

Uz Senegal, Mali, Nigeriju i Etiopiju, Niger je jedna od pet afričkih zemalja s kojima je Komisija ove godine sklopila privilegirano partnerstvo u pokušaju zaustavljanja opasnih prelazaka Sredozemnog mora.

Uoči susreta predsjednika Nigera Mahamadoua Issoufoua sa šefovima evropskih institucija u Briselu, Niger je predstavljen kao glavna uspješnica te saradnje ostvarene pomoću financijske pomoći.

Broj migranata koji prelaze Saharu preko Nigera bilježi najniže nivoe i pao je na 1.500 u novembru, prema 70.000 u maju, istakla je evropska institucija u saopćenju.

Vlasti Niameya od sredine jula do kraja oktobra procesuirale su 102 organizatora tih putovanja, zaplijenile 95 vozila i uhapsile devet policajaca osumnjičenih za korupciju.

Sredozemno more najaktivnija ruta

Uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije (OIM), 4.430 ilegalnih migranata vraćeno je u njihove domovine s teritorije Nigera, precizirala je Komisija.

Nakon zaključivanja dogovora EU-Turska u martu drastično je opao broj dolazaka migranata u EU preko grčkih otoka. Najčešće se kreće s libijskih obala preko Sredozemnog mora prema Evropi.

Ove godine zabilježeno je više od 173.000 dolazaka tim pravcem, od čega su 59.000 državljani Nigerije, Nigera, Etiopije, Senegala i Malija, pa Brisel zaključuje da treba nastaviti i proširiti saradnju s tim zemljama.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini danas će evropskim čelnicima na samitu u Briselu predstaviti rezultate te saradnje.

Izvor: Agencije