Kod libijske obale utopilo se 250 migranata

U Mediteranu je ove godine poginulo ili nestalo 4220 osoba (AP)

Međunarodne humanitarne organizacije objavile su u četvrtak da se oko 250 migranata utopilo u dva brodoloma u Sredozemnom moru, nedaleko od libijske obale.

“Prema izjavama preživjelih, koji su prebačeni na otok Lampeduza, radi se o dva brodoloma, s oko 240 žrtava, a tačan broj će biti potvrđen”, napisao je glasnogovornik rimskog ureda Međunarodne organizacije za migracije Flavio Di Giacomo na društvenoj mreži Twitter.

Glasnogovornica italijanskog ureda Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice Carlotta Sami je na istoj mreži napisala slične podatke o dva brodoloma i najmanje 239 nestalih.

Di Giacomo je u telefonskom razgovoru za DPA rekao da je između 110 i 113 osoba nestalo pri prevrtanju dotrajalog plovila, a 128 sa gumenog čamca.

Izvučeno je 12 tijela, a troje preživjelih je hospitalizirano, od kojih je jedna osoba u kritičnom stanju.

Dogovor EU-a i Turske

Ti podaci stižu dan nakon što je italijanska obalna straža spasila 29 osoba i izvukla 12 tijela 25 kilometara sjeverno od libijske obale.

Uz te posljednje nesreće, u Mediteranu je ove godine poginulo ili nestalo 4.220 osoba, što su najteži ikada zabilježeni podaci, daleko iznad 3.777 tokom 2015. godine.

Italija je ove godine postala glavna zemlja ulaska za migrante koji stižu morem, nakon što je prošle godine većina migranata pokušala preći iz Turske prema Grčkoj.

Taj je kanal prekinut nakon dogovora između Evropske unije i Turske o vraćanju migranata.

Njemačke sigurnosne službe su navele da je oko 77.000 izbjeglica zapelo u jugoistočnoj Evropi nakon zatvaranja takozvane balkanske rute.

Izvor: Agencije