Propagandni rat sukobljenih strana u Mosulu

U propagandnom ratu civili su gotovo u potpunosti zapostavljeni (AP)

Sukobljene strane u borbama za osvajanje Mosula, koje traju gotovo bez prekida, povele su i propagandni rat, s ciljem promoviranja svojih pogleda na aktuelna dešavanja, bez obzira da li je riječ o napredovanju na terenu ili nanošenju gubitaka neprijateljskoj strani.

Prema navodima  Amaqa, medijske agencije oružane grupe Islamska država Irak i Levant, u nedjeljnim zračnim udarima međunarodne koalicije na industrijsku četvrt u Mosulu stradalo je 14, a ranjeno 35 osoba. Agencija je objavila da je ova grupa ponovno preuzela kontrolu nad selom Al Sharia (južno od grada Tal Afara), koje se nekoliko dana nalazilo pod kontrolom milicija Narodne mobilizacije, kao i da su ovim milicijama nanijeli znatne gubitke u ljudstvu.        

ISIL je tokom preuzimanja kontrole nad selom Kharaib Jakhash, južno od Tal Afara, ubio dvadesetak pripadnika Narodne mobilizacije, dok je u odbijanju napada na selo Al-Masayid, zapadno od Mosula, ubijen 21 neprijateljski vojnik, navodi agencija Amaq.

Posijane stotine mina

S druge strane, medijski portali Narodne mobilizacije i iračke Vlade navode da njihove borbene trupe i oružane snage ostvaruju napredak na terenu te da su prodrle duboko u centar Mosula sa zapada. Portali Narodne mobilizacije objavili su videosnimke o preuzimanju kontrole nad jednim selom prilikom napredovanja u pravcu ISIL-ovog uporišta zapadno od grada Mosula.

U ovoj propagandnoj utrci, koja se vodi između medija iračke Vlade i snaga koje su joj lojalne, s jedne strane, te sajtova koji pripadaju ISIL-u, s druge strane, može se uočiti nedovoljno brige i informacija o situaciji u kojoj se nalaze irački civili zatočeni između dvije vatre. Prema svjedočenjima stanovnika koji žive u sjevernom dijelu grada Mosula, unutar stambenih objekata i izvan njih, posijane su stotine mina.

Civili zatočeni u naselju Al-Intisar, istočni dio grada Mosula, mole za pomoć, jer su njihovi domovi zasuti granatama u obostranim napadima ISIL-a i iračkih snaga. Iračka vojska sprema se za prodor u Tal Afar (šezdeset kilometara zapadno od Mosula).

Irački analitičar Hisham al-Hashimi za Al Jazeeru kaže da iračke vojne i policijske snage koje se spremaju za upad u grad broje 3.500 sunitskih, šiitskih i turkmenskih vojnika. Dodao je da će snage Narodne mobilizacije ostati van grada i stezati obruč oko njega.

Što se tiče frontova u gradu Mosulu, koji je centar pokrajine Nineveh, u nedjelju je poginulo 37 ISIL-ovh pripadnika u zračnim udarima i borbama na sjeverozapadu grada, prenosi agencija Anadolija informacije vojnog izvora. U saopćenju Vojno-obavještajne uprave pri iračkom Ministarstvu odbrane navodi se da su irački borbeni avioni bombardirali ciljeve ISIL-a u selu Tel Zelata, koje je dio zapadnog fronta u Mosulu.

Civli apeliraju za pomoć

U bombardiranju su stradala 32 pripadnika ISIL-a i uništeno je vozilo s borcima ISIL-a i mitraljezima. Jedan zvaničnik iračke vojske rekao je za Anadoliju da su pripadnici pješadijske jedinice 16 ubili pet ISIL-ovih vojnika u borbama na sjeveru Mosula.

U međuvremenu su izbili su žestoki sukobi između antiterorističkih snaga, koje su u sastavu iračke vojske, i ISIL-a u naselju Al-Falah, na sjeveroistoku Mosula. S druge strane, izvori za Al Jazeeru kažu da su civili zatočeni u naselju Al-Intisar uputili poziv za pomoć, tražeći da se zaustavi bombardiranje njihovih domova.

Iračka vojska je u subotu saopćila da su njene snage povratile kontrolu nad 50 posto ukupne teritorije pokrajine Nineveh još od kako je pokrenuta operacija za oslobođenje Mosula od ISIL-ove kontrole u oktobru ove godine.

Izvor: Al Jazeera