Vlada SAD-a tuži grad zbog diskriminacije muslimana

Islamska organizacija u Basking Ridgeu, koja iznajmljuje prostor za obavljane molitvi, ranije je pokrenula tužbu protiv grada (AP)

Vlada Sjedinjenih Američki Država tužila je jedan grad u državi New Jersey zbog diskriminacije muslimana, nakon što je odbacila plan Islamske organizacije za izgradnju džamije u tom mjestu.

U tužbi podignutoj u Saveznom sudu u Newarku (New Jersey) navodi se kako su odgovorni organi za planiranje u općini Bernards postavili stroge i nemoguće uvjete koje Islamska organizacija u Basking Ridgeu nije u stanju ispuniti, nakon što je jedan dio javnosti uputio prigovor na temelju vjerskih predrasuda.

U tužbi, koju je podiglo Ministarstvo pravde SAD-a, navodi se kako su „opravdanja koje je Odbor za planiranje iznio prilikom odbijanja da izda urbanističku dozvolu samo izgovori”.

„Odbor za planiranje odbio je zahtjev za izdavanje odobrenja za gradnju džamije na temelju diskriminacije muslimana“, dodaje se.

Četverogodišnja borba

Islamska organizacija, koja iznajmljuje prostor za obavljane molitvi, već ranije je, u martu ove godine, pokrenula vlastitu tužbu protiv grada, obzirom da već četiri godine vodi bitku sa Odborom za planiranje.

Tužbu je podržalo i nekoliko organizacija za građanska prava.

Argumenti Ministarstva pravde SAD-a dolaze u vrijeme kada se u državi bilježi porast zločina iz mržnje, posebno nad muslimanima, nakon predsjedničke kampanje koja je izazvala velike podjele u društvu.

Saveznim zakonima protiv zločina iz mržnje pooštrene su kazne za kriminalno ponašanje motivirano predrasudama protiv žrtve na osnovu rase, religije, spola, nacionalnosti i seksualne orijentacije.

Izvor: Agencije