Merkel će se kandidirati za četvrti mandat

Ukoliko dobije još jedan mandat to bi bilo zjednačavanje poslijeratnog rekorda koji je postavio njen mentor Helmut Kohl (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel obavijestila je svoju stranku Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) da će se kandidirati za četvrti mandat na parlamentarnim izborima 2017, javlja njemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na stranačke izvore.

Merkel (62) je na stranačkom skupu u Berlinu također rekla da očekuje kako će na kongresu u decembru biti ponovo izabrana za predsjednicu CDU-a i da će se na parlamentarnim izborima, koji se očekuju u septembru ili oktobru 2017, ponovo kandidirati za kancelarsku dužnost, rekli su izvori.

Merkel je na vlasti od 2005. a posljednjih mjeseci je nailazila na brojne probleme, od kritike zbog rješavanja izbjegličke krize do pada podrške u prilikama rasta desnog populističkog raspoloženja, pišu agencije.

Brexit i Trump

Njemačka, najsnažnija evropska ekonomska sila, nema ograničenja mandata kancelara.

Merkel bi trebala održati konferenciju za novinare u središtu svoje stranke u 19 sati, javlja AFP.

Još jedan puni četverogodišnji mandat, za koji istraživanja javnoga mišljenja predviđaju da je vjerovatan, bio bi izjednačavanje poslijeratnog rekorda koji je postavio njen mentor Helmut Kohl, koji je bio kancelar za vrijeme pada Berlinskog zida.

Odluka Merkel da se kandidira vjerovatno će biti pozdravljena u mnogim prijestolnicama kao znak stabilnosti nakon odluke Velike Britanije u junu da napusti Evropsku uniju i izbora Donalda Trumpa ovaj mjesec za američkog predsjednika, ocjenjuje AFP.  

Izvor: Agencije