SAD odbacuje optužbe o zločinima u Afganistanu

Zločine su mogli biti počinjeni i u Poljskoj, Litvi i Rumuniji jer su pojedinci navodno prebačeni u tamošnje zatvore (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su odbacile optužbe o mogućim ratnim zločinima u Afganistanu, poručivši kako njihovi vojnici i agenti nisu predmet istrage Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICC).

Po njima, bilo kakva istraga u vezi njihovih akcija kao ratnih zločina bila bi “nepodesna i neprikladna” jer SAD nije ratificirao Rimski statut, kao osnivački akt tog suda.

Tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda prethodno je upozorila kako postoji preliminarna osnova za sumnju da su američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu i u tajnim zatvorskim objektima na drugim mjestima tijekom 2003. i 2004. godine.

Konkretno, Bensouda navodi kako “postoji razumna osnova da se vjeruje” u mučenje zatvorenika po objektima koje je nadzirala CIA.

“Imamo snažan nacionalni sustav istrage i odgovornosti”, odgovorila je glasnogovornica State Departmenta Elizabeth Trudeau.

Po njenim riječima, koje prenosi AFP, SAD temeljno istražuje sve optužbe protiv svojih službenika.

No, tužiteljica Bensouda će “neposredno odlučiti hoće li nastaviti punu istragu, čiji bi rezultati potencijalno mogli dovesti do optužbi protiv pojedinaca i izdavanja tjeralice”.

“Navodni zločini nisu bili zlouporabe nekoliko izoliranih pojedinaca. Čini da su počinjeni u sklopu odobrenih tehnika ispitivanja”, navodi se u izvješću tužiteljice.

Male šanse za suđenje Amerikancima

Predstavljajući rezultate duge preliminarne istrage o zločinima u Afganistanu, tužiteljica Bensouda je rekla kako se čini da su talibani, afganistanska vojska i američke snage, kao i CIA, počinili ratne zločine.

To je prvi put, podsjeća AFP, da se iznose navodi o “ratnim zločinima mučnjem i zlostavljanjem od strane američke vojske razmještene u Afganistanu, kao i u tajnim zatvorima CIA-e”.

“Postoji razumna osnova vjerovati da su tokom ispitivanja pritvorenika […] pripadnici američkih oružanih snaga i CIA primjenjivali tehnike koje se mogu izjednačiti sa činjenjem ratnih zločina torture, okrutnog postupanja, silovanja, što predstavlja atak na osobno dostojanstvo”, rekla je Bensouda.

Sjedinjene Države su u mnogim područjima Afganistana lovile talibane i pripadnike Al-Kaide nakon napada 11. rujna 2001. godine.

Zločine su mogle počiniti i postrojbe CIA-e na lokacijama u Poljskoj, Litvi i Rumunjskoj, navela je tužiteljica jer su, dodaje, pojedinci uhvaćeni u Afganistanu i navodno prebačeni na ta mjesta.

Iako SAD nisu ratificirale osnivački Rimski statut suda, ovakva istraga bi prvi put izložila američku vojsku istrazi Međunarodnog kaznenog suda.

Međutim, male su šanse da neki američki vojnik završi na optuženičkoj klupi u Haagu, navodi AFP, dodajući kako je Washington uvijek nastojao zaštititi svoje snage od međunarodnog kaznenog gonjenja.

Međunarodni kazneni sud osnovan je u Haagu 2002. godine kako bi sudio odgovornima za najteže zločine za koje nacionalni sudovi nisu sposobni ili voljni suditi.

Izvor: Agencije