Mumija stara nekoliko milenija pronađena u Egiptu

Mumija je ukrašena mnogim šarenim ukrasima sa vjerskim simbolima starog Egipta (EPA)
Mumija je ukrašena mnogim šarenim ukrasima sa vjerskim simbolima starog Egipta (EPA)

Španjolski arheolozi otkrili su nekoliko tisuća godina staru mumiju u blizini Luxora, na jugu Egipta, za koju tvrde da je u “vrlo dobrom stanju”.

Egipatsko ministarstvo antikviteta priopćilo je kako je mumija pronađena u grobu koji datira između 1075. i 664. godine prije nove ere i da se nalazila na zapadnoj obali rijeke Nil, 700 kilometara južno od Kaira.

Mumija je umotana u platno te je postavljena u drveni sarkofag koji je bio pokopan u blizini jednog staroegipatskog hrama.

Arheolozi vjeruju da je u grobu vjerojatno pokopan plemić Amenrenef, koji je bio “sluga kraljevskog kućanstva”.

Turizam u krizi

Vođa arheološkog tima Myriam Seco Alvarez objasnila je kako je mumija ukrašena “mnogim šarenim ukrasima koji odražavaju vjerske simbole starog Egipta”.

Najraniji dokazi o mumifikaciji u starom Egiptu, koji predstavljaju praksu umotavanja tijela i njihovog očuvanja nakon smrti, sežu sve do 4.500 godina prije nove ere.

Luxor, grad od pola milijuna stanovnika na obalama Nila, obiluje hramovima i grobnicama koje su izgradili egipatski faraoni.

Grad je predstavljao ključni segment egipatskog turizma, no nakon događanja 2011. godine, političke nestabilnosti i nasilja u kojem je svrgnut tadašnji predsjednik Hosni Mubarak, ta gospodarska grana u Egiptu zapala je u duboku krizu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO