Mumija stara nekoliko milenija pronađena u Egiptu

Mumija je ukrašena mnogim šarenim ukrasima sa vjerskim simbolima starog Egipta (EPA)

Španjolski arheolozi otkrili su nekoliko tisuća godina staru mumiju u blizini Luxora, na jugu Egipta, za koju tvrde da je u “vrlo dobrom stanju”.

Egipatsko ministarstvo antikviteta priopćilo je kako je mumija pronađena u grobu koji datira između 1075. i 664. godine prije nove ere i da se nalazila na zapadnoj obali rijeke Nil, 700 kilometara južno od Kaira.

Mumija je umotana u platno te je postavljena u drveni sarkofag koji je bio pokopan u blizini jednog staroegipatskog hrama.

Arheolozi vjeruju da je u grobu vjerojatno pokopan plemić Amenrenef, koji je bio “sluga kraljevskog kućanstva”.

Turizam u krizi

Vođa arheološkog tima Myriam Seco Alvarez objasnila je kako je mumija ukrašena “mnogim šarenim ukrasima koji odražavaju vjerske simbole starog Egipta”.

Najraniji dokazi o mumifikaciji u starom Egiptu, koji predstavljaju praksu umotavanja tijela i njihovog očuvanja nakon smrti, sežu sve do 4.500 godina prije nove ere.

Luxor, grad od pola milijuna stanovnika na obalama Nila, obiluje hramovima i grobnicama koje su izgradili egipatski faraoni.

Grad je predstavljao ključni segment egipatskog turizma, no nakon događanja 2011. godine, političke nestabilnosti i nasilja u kojem je svrgnut tadašnji predsjednik Hosni Mubarak, ta gospodarska grana u Egiptu zapala je u duboku krizu.

Izvor: Agencije