Merkel podržala Steinmeiera za predsjednika Njemačke

Steinmeier je, prema anketama, najpopularnija ličnost u Njemačkoj (EPA)

Članice koalicione vlade njemačke kancelarke Angele Merkel postigle su dogovor da aktuelni šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier bude njihov kandidat za budućeg predsjednika zemlje, potvrdio je danas šef Steinmeierove Socijaldemokratske partije (SPD).

Vicekancelar Sigmar Gabriel, šef socijaldemokrata, potvrdio je danas novinarima u Berlinu ranije izvještaje agencija da je postignut politički dogovor, prenosi list Handelsblatt.

Tim dogovorom je praktično zagarantovan izbor Steinmeiera (60) na funkciju predsjednika. Steinmeier je, prema anketama, najpopularnija ličnost u Njemačkoj. 

“U ovim vremenima krize u svijetu on je učinio sve moguće za našu zemlju i Evropu da promoviše mir i sigurnost”, rekao je Gabriel u obraćanju novinarima u Berlinu i dodao da mnogi zbog toga žele da Steinmeier bude sljedeći predsjednik.    

SPD je manjinski partner u vladajućoj koaliciji, zajedno sa Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel i njenom bavarskom sestrinskom partijom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Poslije višesedmične blokade CDU je konačno odlučilo da pruži podršku Steinmeieru, rekao je ranije za AFP izvor u kancelarkinoj stranci.

Zajednički kandidat 

Predsjednik CSU-a Horst Seehofer rekao je danas na skupu da su se CDU i CSU složili da zajednički kandidat bude Steinmeier, prenose njemački mediji. 

“Mi smo se dogovorili – CDU i CSU. To je bitno”, rekao je Seehofer.

Prema političkoj tradiciji u Njemačkoj, koalicione partije CDU i CSU i socijaldemokrate SPD treba da se slože oko zajedničke ličnosti za tu uglavnom ceremonijalnu funkciju, koja treba da bude iznad partijskih podjela.

To se dogodilo prilikom izbora aktuelnog šefa države Joachima Gaucka koji ima 76 godina, a odlučio je da se ne kandiduje za novi mandat. Njegov mandat završava marta 2017. godine.

Savezna skupština, sastavljena od poslanika Bundestaga i predstavnika njemačkih država, birat će njegovog nasljednika 12. februara.

Dogovor znači da tri stranke u vladajućoj koaliciji sada mogu da se fokusiraju na savezne izbore koji će se održati na jesen iduće godine.

Izvor: Agencije