Bugarska dobila novog predsjednika, a izgubila premijera

Bugarski premijer Bojko Borisov ponudio je ostavku, nakon što je kandidatkinja njegove stranke izgubila na predsjedničkim izborima.

Opozicioni kandidat Rumen Radev je uz pomoć opozicione socijalističke partije na izborima pobijedio kandidatkinju vladajuće partije GERB, Cecku Cačevu. Razlika između dva kandidata je više od 20 posto.

Novoizabranog predsjednika analitičari opisuju kao prijateljski nastrojenog prema Rusiji.

Kandidirao se kao nestranačka ličnost, koristeći snažnu antiimigracionu retoriku, a bio je komandant bugarskih zračnih snaga.

Neizbježni izbori

“Bugarska je dobila novog predsednika, ali izgubila vladu. Premijer Bojko Borisov rekao je da ne može da radi sa novim predsednikom te da će podneti ostavku”, izvještava Zoran Kosanović, reporter Al Jazeere.

Socijalisti, koji su na predsjedničkim izborima podržali Radeva, kazali su da ne žele pokušati da formiraju vladu nakon ostavke Borisova, tako da su novi parlamentarni izbori neminovnost u Bugarskoj, dodaje Kosanović.

Novi izbori za bugarsko Sobranje moći će biti raspisani tek krajem januara sljedeće godine.

“Naime, po Ustavu Bugarske predsednik ne može da raspiše izbore u zadnja tri meseca svog mandata. Sadašnjem predsedniku mandat ističe 22. januara i novi, odnosno Rumen Radev, moći će tek nakon toga da raspiše nove izbore. Radev se tokom kampanje zalagao za poboljšanje odnosa sa Rusijom i ukidanje sankcija Evropske unije. Ipak, analitičari ne očekuju veliku promenu u spoljnoj politici Bugarske koja je članica i Evropske unije i NATO saveza”, izvještava Al Jazeerin reporter.

Izvor: Al Jazeera