Irački Kurdi uništavaju arapske kuće

Kurdske vlasti su objavili namjere da prisvoje teritorije koje oslobode od ISIL-a (Reuters)

Snage iračkih Kurda su nezakonito uništavali arapske kuće i sela na sjevernom Iraku tokom protekle dvije godine, što bi moglo predstavljati ratni zločin, tvrdi Human Rights Watch, grupa za zaštitu ljudskih prava.

Kurdski Pešmerga borci su dio iračke alijanse od 100.000 boraca koji podržani zračnim udarima koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države pokušavaju da zauzmu grad Mosul, koji trenutno kontrolira grupa Islamska država Irak i Levant.

Grupa sa sjedištem u New Yorku je u izvještaju navela da su takva uništavanja domova zabilježena u 21 gradu i selu u periodu od septembra 2014. do maja 2016. u pokrajinama Kirkuk i Nineveh, gdje su se borbe vodile, što ukazuje na “uzorak očito nezakonitih rušenja.”

Ta područja su nominalno u nadležnosti Bagdada, ali njima de facto upravlja Regionalna vlada Kurdistana (KRG), koja je protjerala ISIL iz dijelova Iraka koje je ta grupa zauzela 2014. KRG je otad prihvatio više od milion izbjeglica, uglavnom sunitskih Arapa, koji su bježali od borbi.

KRG nije bio dostupan za komentar.

Istraga i dokazi

HRW navodi da je izvještaj zasnovan na više od desetak terenskih posjeta i razgovora sa više od 120 svjedoka i zvaničnika. Analize satelitskih snimaka sugeriraju da je došlo do uništavanja imovine arapskih stanovnika dugo nakon što su prestale vojne potrebe za takvim potezima.

“U selima nakon Kirkuka i Nineveha, snage sigurnosti KRG-a su uništile arapske domove – ali ne one i one koji pripadaju Kurdima – bez ikakve vojne svrhe”, rekao je Joe Stork, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok.

“Politički ciljevi čelnika KRG-a ne opravdavaju nezakonito uništavanje domova.”

HRW navodi da satelitski snimci pokazuju razaranja u 62 druga sela nakon što su ih zauzele kurdske snage sigurnosti, ali nedostatak izvještaja svjedoka otežava da se utvrdi uzrok i odgovornost za te slučajeve.

Kurdski zvaničnici su objavili svoje namjere da prisvoje teritorije koje su zauzeli od ISIL-a u svoju autonomnu regiju i da spriječe arapske stanovnike da se vrate u područja koje je “arabizirao” Saddam Hussein.

“Ova područja koja su Pešmerge zauzele su dio Saveznog Iraka i brojni kurdski zvaničnici, od Marsouda Barzanija pa naniže, iskazali su svoju namjeru da ta područja integriraju u Irački Kurdistan”, rekao je za Al Jazeeru Patrick Martin, glavni istraživač za Irak u institutu za studije ratovanja.

Eksplozivne zamke

KRG i Pešmerge kažu da njihove snage često moraju da unište kuće jer ISIL u njih postavlja eksplozivne zamke tokom povlačenja.

Ali stručnjak za deminiranje koji je razgovarao sa HRW-om je rekao da je rušenje kuća “nije u skladu sa prihvaćenim praksama i da nekontrolirane eksplozije mogu dovesti do rasipanja eksploziva u ruševinama, zbog čega to područje i kasnije čišćenje budu izuzetno nesigurni”.

U nekim slučajevima je do uništavanja kuća i sela došlo nekoliko sedmica i mjeseci nakon što su kurdske snage zauzele područje “čime se indicira da uklanjanje eksplozivnih sredstava koje je postavio ISIL nije nužno za vojne operacije KRG-a i da nije u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom”, navodi HRW.

U drugim slučajevima, prema izvještaju, Pešmerge su uništavale objekte u selima koje ISIL nikad nije kontrolirao. U nekim od tih slučajeva su zvaničnici KRG-a kazali da su njihove snage uništili kuće jednog ili više stanovnika koji je podržavao ISIL.

Prošlog mjeseca je grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu, Amnesty international, objavila izvještaj  u kojem se navodi da su kurdske snage uništavale arapske domove i protjerale arapsko stanovništvo iz etnički mješovitog grada Kirkuka, koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

Izvor: Al Jazeera i agencije