Novinari kritizirali Trumpa: To je nedopustivo ponašanje

Trump se jučer susreo s odlazećim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom u Bijeloj kući (EPA)

Nakon što novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nije doveo novinarski pool sa sobom u Bijelu kuću, kada se jučer susreo s Barackom Obamom, Udruženje izvjestitelja iz Bijele kuće je objavila saopćenje u kojem se kritizira takav potez Trumpa.

“Članovi Udruženja izvjestitelje iz Bijele kuće su duboko zabrinuti zbog odluke izabranog predsjednika Donalda Trumpa o odbijanju prakse da putuje s grupom izvjestitelja na svom prvom putovanju u Bijelu kuću od izbora”, navodi se u saopćenju.

Ističe se da prekidanje desecima godina prisutne prakse predstavlja historijski presedan i da takva odluka može uzrokovati da američki građani ne budu obaviješteni o kretanju predsjednika u vrijeme nacionalnih kriza.

 Trump da dopusti novinarima da rade svoj posao

“Novinarski pool, odnosno grupa novinara iz raznih medija, spreman je za pokrivanje aktivnosti izabranog predsjednika Trumpa. Udruženje poziva Trumpa da dopusti novinarima da rade svoj posao, uključujući i to da budu prisutni pri kretanju motororizirane povorke budućeg predsjednika, da prate njegove sastanke te druge aktivnosti. Ne dopustajući novinarima da putuju s  budućim predsjednikom Sjedinjenih Država, kako bi pokrivali njegove aktivnosti je – nedopustivo”, kaže se u saopćenju.

Trump se jučer susreo s odlazećim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom u Bijeloj kući.

U zajedničkom obraćanju novinarima u Ovalnom uredu, Obama je kazao kako je razgovarao s Trumpom o raznim pitanjima, uključujući unutrašnju i vanjsku politiku, te da je sastanak bio odličan.

Trump je kazao da je sastanak trajao više od sat, duže nego što je bilo predviđeno. Dodao je kako su razgovarali o brojnim pitanjima, među kojima i nekim teškim i da mu je čast što je upoznao Obamu.

Trump je na predsjedničkim izborima 11. novembra savladao svoju demokratsku protivkandidatkinju Hillary Clinton.

Izvor: Al Jazeera