ISIL se povlači iz sela oko Mosula bez borbe

Šiitske milicije su zauzele tri sela kod grada Tel Afara zapadno od Mosula. Navode da su se borci grupe Islamska država Irak i Levant iz njih povukli bez borbi.

Borbe se vode i u istočnim kvartovima grada. Tamo napreduju snage iračke vojske. Njene antiterorističke jedinice tvrde da su ubile 30 pripadnika grupe ISIL. Ta grupa im pruža otpor, izvodeći samoubilačke napade.

A istočno i sjeverno od grada napreduju kurdske snage. Nakon preuzimanja kontrole nad gradom Bashiqom, radi se na uklanjanju eksplozivnih naprava.

Nakon više od dvije godine, vode se molitve u crkvama u Bashiqi.

Crkvena zvona su se oglasila čim su Pešmerge preuzele kontrolu nad cijelim gradom.

Te snage su prethodno dva dana vodile žestoke borbe s pripadnicima grupe ISIL.

“S ofanzivom na grad smo počeli 7. novembra. Pružan nam je žestok otpor. Sad smo ostvarili punu kontrolu nad njim. Ova ofanziva je dio operacije za oslobođenje pokrajine Ninive i koordinirana s iračkom vojskom. Precizirano je šta je naš, a šta njihov zadatak”, poručio je Jamal Eminki, glavnokomandujući snaga Pešmergi.  

Otpor ISIL-a

ISIL-ovi snajperisti i bombaši samoubice su pružali otpor, ali su nakon niza zračnih udara Međunarodne koalicije predvođene SAD-om izgubili najvažnije uporište istočno od Mosula.

Safin Saleh iz snaga Pešmergi je rekao: “Ima mnogo podzemnih tunela, mina i automobila bombi. No, mi radimo na deminiranju. Ne možemo biti sigurni da se neki ISIL-ovi militantni i dalje ne kriju u gradu. Tragamo za njima.”

Iako su objavili da kontroliraju cijeli grad, Pešmerge se u njemu i dalje kreću samo u oklopnim vozilima. Pregleda se svaka pozicija na kojoj bi mogao biti snajperista, i svaki automobil koji bi mogao biti napunjen eksplozivom.

Pešmerge su prilično oprezno saopćile da kontroliraju Bashiqu. ISIL je za sobom ostavio brojne mine, a moguće je i da se neki njihovi borci još kriju u gradu.

Istovremeno, jača izbjeglička kriza u toj regiji. Upravnici izbjegličkih kampova Haazir i Hassan Sham istočno o Mosula kažu da su samo ta dva kampa primila blizu 21.000 izbjeglica i da su svi kapaciteti popunjeni.

Deseci hiljada civila bili su prisiljeni da napuste svoje domove zbog borbi oko Mosula, javlja novinar Al Jazeere Charles Stratford.

Pomoć ranjenim

Četrnaestogodišnji Taha i njegova porodica pokušavali su pobjeći iz gradića u blizini Mosula, koji je pod kontrolom ISIL-a, kad je dječak pogođen snajperskim metkom.

Otac i brat su ga podigli i odnijeli vojnicima koji su stajali nedaleko od njih.

Njegov otac, Jumah Hassan, kazao je: “Tresao sam se. Važniji mi je od vlastitog života. Imam četvero djece, dvije djevojčice i dva dječaka. Oni su mi sve. Kad sam vidio da mi je sin ranjen, sledio sam se.”

Tahu je operirao hirurg Međunarodnog Crvenog križa. Kaže da je zahvat bio veoma težak jer na raspolaganju nemaju odgovarajuću medicinsku opremu.

“Metak mu je prošao kroz abdomen. Probio mu je crijeva. Morali smo ga izvaditi ručno jer nemamo instrumente koji su nam trebali”, rekao je hirurg Carmelo Mendoza.

U Crvenom križu kažu da je ovo jedina ovakva bolnica u pokrajini Ninivi koja nije pod kontrolom ISIL-a.

Organizacija je pomogla da se opremi i modernizira operaciona sala. U pripremi su još dvije.

Ali bolnica nema dovoljno stručnog osoblja i opreme za liječenje svih ranjenih koje očekuju u narednom periodu.

Kapacitet bolnice

Vozila hitne pomoći neprestano dolaze. Odjel je prepun. Mnogi članovi osoblja imaju porodice u Mosulu i ne žele otkrivati identitet, naročito zato što ne liječe samo civile.

“Čak i prije početka bitke za Mosul, ova bolnica je bila na raspolaganju 300.000 osoba iz ovog područja. Najmanje 50.000 njih trenutno je raseljeno. Borbe su sve intenzivnije, a u bolnicu stiže sve veći broj civila i iračkih vojnika”, javio je Stratford.

Iračka vojska ne objavljuje broj žrtava. Od kada je prošlog mjeseca počela bitka za zauzimanje Mosula, sve više vojnika svakodnevno dopremaju u bolnicu.

Vojnik Mohammed Mahmoud ranjen je u ruku. Opisuje kako mu se bombaš samoubica iznenada približio automobilom.

“Pokušavali smo osloboditi jedno područje. Bombaš samoubica se pojavio, vozeći prema nama. Pokušali smo ga pogoditi i zaustaviti, ali nismo uspjeli. Detonirao je eksploziv. Jedan vojnik je poginuo, nas dvojica smo ranjeni”, rekao je on.

Dok bitka za Mosul ne bude okončana, u bolnicama poput ove znaju da mogu očekivati sve više ranjenih, i civila i vojnika.

Izvor: Al Jazeera