SAD: Zdravstveno osiguranje na raskrsnici

Barack Obama napustit će Bijelu kuću posle dva predsjednička mandata sa relativno visokim rejtingom popularnosti od 55 posto, jednim od najviših u historiji.

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump, zamjera mu da svijet ostavlja u gorem stanju nego što ga je zatekao, navodeći primjere Libije, Sirije, Egipta i Iraka.

Građani SAD-a će ga, s druge strane, najviše pamtiti po Obamacareu, programu zdravstvenog osiguranja kojim su milioni Amerikanaca pokriveni prvi put.

Kao što je Martin Luter King inspirisao Ameriku prije 53 godine, dolazak Baracka Obame i njegove porodice u Bijelu kuću, značio je isto u prvoj deceniji 21. vijeka.

Podršku Kongresa u velikom dijelu svog mandata nije imao. Ipak, građani ocjenjuju da je o nekim pitanjima promijenio njihove živote.

„Legalizacija gej brakova. To je velika stvar koja je utjecala na sve, bez obzira na to jesu li mladi ili stari“, kazala je Julia, studentkinja.

„Glavna i najveća stvar je Obamacare. Pobrinuo se da sve porodice imaju zdravstveno osiguranje“, rekao je Vincent, stanovnik New Yorka.

Troškovi sve skuplji

Od 2010. kada je stupio na snagu, Zakon o pristupačnom zdravstvenom osiguranju, poznatiji kao Obamacare, osigurao je 20 miliona ljudi koji do tada nisu bili u sistemu.

„To je oko sedam posto populacije SAD-a. Cilj Obamine administracije, međutim, bio je veći. Nameravali su da na taj način osiguraju 32 miliona ljudi, što još nisu postigli. Nije ispunjeno još jedno obećanje – da će se premije, odnosno troškovi, s vremenom smanjivati“, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

„Premije su veoma skupe. Stalno rastu. Obamacare je pokrio više ljudi, ali ima i svoje loše strane“, rekao je Julio, stanovnik New Yorka.

Prema podacima objavljenim samo dvije sedmice pred izbore, premije za Obamacare će sljedeće godine porasti u prosjeku za 22 posto. U pojedinim državama, poput Arizone, rast će biti čak 116 posto.

Rachana Pradan, reporterka magazina Politico, kaže da je to drastično povećanje, ali da alternativa u vidu ukidanja Obamacarea ne donosi ništa dobro.

„U suštini, naš zdravstveni sistem bi se vratio na stanje od prije 2010. Prije ovog zakona, mogli su vas izbrisati sa zdravstvenog osiguranja ako se razbolite. Nije postojalo ništa što bi spriječilo osiguravajuće kuće da to i učine“, kazala je Rachana Pradhan, reporteka Politico magazina.

Izvor: Al Jazeera