Tajfun Haimu uništio polja riže na Filipinima

Tajfun Haima je pogodio Filipine, gdje je stradalo osam osoba i nanesena velika materijalna šteta. Na prvi pogled, štetu je teško procijeniti, ali tajfun je nekima uništio sve.

Ovogodišnja sezona tajfuna podudarila se sa žetvom riže. Posljedice su katastrofalne. Na obiteljskoj farmi poljoprivrednika Jasona Carangiana žetva je bila u tijeku kad je Haima pogodila otok. Već u dugovima u banci, izgubili su 70 posto ovogodišnjih usjeva.

“Ovisimo o poljoprivredi. Morat ćemo uzeti još jedan kredit i opet zasijati usjeve”, kaže Carangian.

Unatoč snazi tajfuna, nema mnogo žrtava – djelomično zahvaljujući brzom otvaranju centara za evakuaciju.

“Ovaj put smo spremniji dočekali tajfun, jer smo naučili lekcije u prošlosti, iz ranijih katastrofa koje je ova zemlja doživjela”, kaže Jefferson Soriano, gradonačelnik Tuguegaraa.

Uništene kuće

“Na vrhuncu snage, tisuće su potražile utočište od tajfuna u evakuacijskim centrima. Većina se već vratila kući, ali dio evakuiranih je ostao – oni kojima su kuće teško oštećene ili potpuno uništene”, izvještava reporter Al Jazeere Rob McBride.

Aldus i Rochel Fugaban iz Cagayana, uz pomoć djece, pokušavaju spasiti što mogu iz uništene kuće. Jedan od njihovih susjeda opisuje koliko je bujica bila visoka u području iz kojeg su pobjegli. A Aldus pokazuje šta je ostalo od kuće u kojoj su živjeli.

“Krov je uništen. Izgubili smo sve stvari. Ostao je samo ovaj stup”, kaže Aldus.

Poput većine stanovnika ovog područja, ne pamti snažniju oluju i nada se da je ovo posljednja takva koju će doživjeti.

Izvor: Al Jazeera