Slovenija donosi novi zakon o strancima

Karl Erjavec, Slovenija, Ministar vanjskih poslova
Erjavec: Predloženim se rješenjima jamči sigurnost državljana, ali ne na štetu ljudskih prava (EPA)

Slovenija će za slučaj novog izbjegličkog vala donijeti novi zakon o strancima koji će važiti na određeno vrijeme.

Zakon bi trebao osigurati “ravnotežu između sigurnosti i poštivanja ljudskih prava”, izjavio je u četvrtak slovenski ministar unutarnjih poslova Karl Erjavec nakon koalicijskog sastanka posvećenog migrantskoj problematici.

“Zakonska rješenja koja predlaže ministarstvo unutarnjih poslova osiguravaju da Slovenija ne postane slijepi rukavac na migrantskoj ruti”, kazao je Erjavec nakon sastanka, dodavši da mu se prijedlozi ne čine posebice strogima.

Predloženim se rješenjima jamči sigurnost državljana, ali ne na štetu ljudskih prava, kazao je Erjavec, kako prenosi Hina.

‘Stanje za sada pod kontrolom’

Zakonski prijedlog kojim bi se smanjila prava migranata na dobivanje azila i skratili predviđeni postupci, a oni koje policija uhvati prilikom ilegalnog prijelaza granice u što kraćem roku vraćali bi se natrag u zemlju odakle su došli, Vlada bi trebala potvrditi idući tjedan i poslati na usvajanje u parlament u kojemu treba osigurati potrebnu dvotrećinsku većinu.

“Podaci o broju izbjeglica u državama odakle bi mogli doći do nas su zabrinjavajući, ali je stanje za sada pod kontrolom i nema razloga za sigurnosnu zabrinutost”, kazao je dodavši da nije aktivirana niti tzv. balkanska ruta.

“Vlada postupa odgovorno i preventivno, s obzirom na nepredvidivost međunarodne situacije iako Turska ponavlja da će poštivati dogovor s EU-om o zadržavanju izbjeglica jer bi do nas migranti mogli doći i drugim rutama”, izjavio je slovenski šef diplomacije.

Izvor: Agencije