Video: SAD raketirao položaje Husija u Jemenu

 

Ispaljivanje raketa Tomahawk s razarača USS Nitze [YouTube / US Navy]

 

Američka vojska je izvela napade krstarećim raketama kako bi uništila tri obalska radarska postrojenja u Jemenu, koje kontroliraju pripadnici pokreta Husi, kao osvetu na raketni napad na brod američke mornarice.

Napad koji je je odobrio predsjednik Barack Obama predstavlja prvu direktnu vojnu akciju Washingtona protiv meta pripadnika pokreta Husi u jemenskom sukobu.

Pentagon je, ipak, naglasio odbrambenu prirodu udara usmjerenih na radare koji su omogućili lansiranje najmanje tri rakete korištene u napadima na razarač američke mornarice USS Mason, koji je gađan više puta od nedjelje.

“Ovi ograničeni samoodbrambeni udari su izvedeni kako bi se zaštitilo naše ljudstvo, naši brodovi i naša sloboda putovanja”, rekao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Američki zvaničnik, uz uvjet anonimnosti, rekao je da su s američkog razarača USS Nitze ispaljene krstareće rakete Tomahawk oko četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

“Ovi radari bili su aktivni tokom prethodnih udara i pokušaja napada na brodove u Crvenom moru”, uključujući i USS Mason, rekao je jedan od zvaničnika, dodavši da se napadnute lokacije nalaze na zabačenim mjestima, gdje je mala vjerovatnoća od civilnih žrtava.

Prijetnja Pentagona

Zvaničnik je rekao da su radari gađani u područjima u blizini Ras Ise, sjeverno od Mukhe i u blizini Khoke.

Pentagon je ranije saopćio da će odgovoriti “u prikladnom trenutku i na prikladan način” nakon novog pokušaja raketnog napada na razarač američke mornarice s teritorije Jemena.

Razarač američke mornarice bio je jučer meta neuspjelog raketnog napada s dijela teritorije Jemena pod kontrolom pokreta Husi, koji je u savezništvu s Iranom, saopćili su američki zvaničnici.

To je drugi takav incident u protekla četiri dana, naveli su zvaničnici, prenosi Reuters.

Razarač USS Mason, koji se nalazio u pratnji broda USS Ponce sjeverno od zaljeva Bab al-Mandab, uzvratio je na raketni napad, u kojem nije pogođen niti je pretrpio bilo kakva oštećenja, naveli su neimenovani zvaničnici.

Pripadnici pokreta Husi ranije su demantirali optužbe da su izvršili raketni napad na američki razarač Mason dok je prolazio pored obala Jemena u Crvenom moru.

Izvor: Agencije