Ubijen američki specijalac u Afganistanu

Američki specijalci su učestvovali u protuterorističkoj operaciji u Helmandu, navode mediji (AP)

Jedan pripadnik američkih specijalnih snaga je ubijen, a dvojica su ranjena u provinciji Helmand, na jugu Afganistana, gdje se vode žestoke borbe između talibanskih pobunjenika i afganistanskih državnih snaga, saopćio je glasnogovornik američke vojske.

“Jedan američki vojnik je danas preminuo od rana zadobijenih tokom operacija u blizini područja Marjah, u provinciji Helmand. Još dva američka vojnika su ranjena”, kazao je u saopćenju brigadni general Wilson A. Shoffner.

NBC News je objavio da su pripadnici američkih specijalnih snaga učestvovali u protuterorističkoj operaciji u području Marjah kada je na njih otvorena vatra, saopćili su neimenovani zvaničnici.

Evakuacija ranjenika

Zvaničnici su kazali da je američka vojska poslala medicinski helikopter kako bi na sigurno izvukao ranjenike, nakon čega je na letjelicu otvorena vatra iz minobacača i lakog oružja.

Nije poznato da li je helikopter pogođen neprijateljskom vatrom, odnosno da li je bilo žrtava u zoni slijetanja letjelice, rekli su zvaničnici uz uvjet anonimnosti.

Afganistanska vojska podržana američkim snagama se bori protiv talibana u Marjahu.

Glasnogovornik talibana, koji često pretjeruju u svojim tvrdnjama, navodi NBC News, kazao je u utorak da je ta oružana grupa oborila američki transportni helikopter u Helmandu.

Glasnogovornik NATO snaga u Afganistanu je ranije kazao da je američki imao tehničkih problema pri slijetanju u Helmandu.

Helmand je dugogodišnje uporište talibana i izvor većine opijuma kojim se finansira pokret.

Izvor: Agencije