Merkel zaprepaštena seksualnim napadima u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zaprepaštenje zbog niza seksualnih napada, koji su se dogodili u Kelnu tokom novogodišnje noći, te istakla da počinioce treba otkriti što je prije moguće.

Javnost je u Njemačkoj šokirana nakon otkrića da je 31. decembra došlo do više seksualnih napada, silovanja i pljačkanja žena u nekoliko većih njemačkih gradova, pri čemu su počinioci bili uglavnom muškarci iz sjeverne Afrike, prenijela je agencija AP.

Merkel je telefonom pozvala gradonačelnicu Kelna Henriette Reker kako bi izrazila svoju zabrinutost povodom napada, koji su se dogodili oko glavne željezničke stanice u Kelnu, odnosno u blizini katedrale.

“Kancelarka je izrazila zaprepaštenje zbog ovih prezira vrijednih fizičkih i seksualnih napada, koji zahtijevaju odlučan odgovor policije”, navodi se u poruci Angele Merkel.

Uputila je i apel da se “učini sve kako bi počinioci bili nađeni što je prije moguće i bili kažnjeni bez obzira na njihovo porijeklo”.

Više od 60 napada u Kelnu

Samo u Kelnu policiji je prijavljeno više od 60 slučajeva seksualnog uznemiravanja u novogodišnjoj noći. 

Prema pisanju internet portala Huffington Post, trgovina drogom u Kelnu i drugim većim njemačkim gradovima je “čvrsto u rukama” sjevernoafričkih bandi koje u prihvatilištima za izbjeglice regrutiraju nove kriminalce.

Ali, napadi koji su se u novogodišnjoj noći odvijali na željezničkim stanicama njemačkih gradova predstavljaju, kako je rekao predsjednik policijske uprave Keln Wolfgang Albers, “novu dimenziju” nasilja.

“Potpuno je neprihvatljivo da naši gradovi postanu zone bezakonja. Naši građani i naši gosti se moraju osjećati sigurno”, rekla je gradonačelnica Kelna Henriette Reker, prenosi Tanjug.

Prema sadašnjim saznanjima, grupa od više od hiljadu stranaca iz sjevernoafričkog područja počela je da divlja na i oko glavne željezničke stanice u Kelnu.

Kako prenose mediji, danas će biti održan krizni sastanak na kojem će predstavnici politike i policije pokušati da analiziraju kako je došlo do eskalacije situacije u novogodišnjoj noći.

Tom prilikom je došlo do masovnog seksualnog zlostavljanja žena, pljački, a prijavljen je i jedan slučaj silovanja.

“Bilo je strašno, bilo ih je na stotine, opkolili su nas i seksualno napastovali”, svjedočila je jedna od stotinjak osoba koje su podnijele kaznenu prijavu.

Sistematski pristup

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Ralf Jaeger najavio je da će policija “sistematski” obraditi svaki slučaj i da će ubuduće biti pojačano prisutna na osjetljivim mjestima.

“Mi ne možemo prihvatiti da se grupe muškaraca iz sjeverne Afrike organiziraju kako bi bespomoćne žene ponižavali drskim seksualnim napadima”, rekao je Jaeger.

I savezni ministar pravosuđa Heiko Maas je najavio kažnjavanje počinitelja “do zadnjeg”.

Prema aktualnim saznanjima policije, među počiniocima su tražioci azila iz sjevernoafričkih zemalja uzrasta od 15 do 35 godina koji, s obzirom da nemaju izgleda za stjecanje trajnog izbjegličkog statusa, u Njemačku ciljano dolaze kako bi se za vrijeme dok im traje proces obrade zahtjeva za azilom bavili kriminalom.

Nakon što su mediji počeli da pišu o događajima u Kelnu, i iz drugih gradova poput Hamburga i Stuttgarta pristigle su vijesti o sličnim slučajevima.

Izvor: Al Jazeera i agencije