ISIL u ofanzivi na irački grad Haditha

Haditha je jedini grad u provinciji Anbar koji je uspio da odbije višestruke pokušaje ISIL-a da ga zauzme (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) pokrenula je veliku ofanzivu na strateški irački grad Haditha, a stotine boraca te grupe je ubijeno u trodnevnim žestokim borbama, kazali su plemenski izvori.

Ofanziva ISIL-a na grad Haditha je uslijedila desetak dana nakon što je iračka vojska zauzela Ramadi, prijestolnicu provincije Anbar – čime su natjerali borce te grupe na povlačenje. Zauzimanje Ramadija je jedan od najvećih napredaka iračkih snaga od kad je ISIL zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije tokom 2014. godine.

Naeem Alqaod – istaknuti član al-Nimra, jednog od dva plemena u gradu Haditha koje se suprotstavljaju napadima ISIL-a – kazao je za Al Jazeeru da je desetak pripadnika iračkih snaga sigurnosti i plemenskih boraca ubijeno i ranjeno nakon napada na njihove položaje.

Alqoad je rekao da su plemenske snage ubile najmanje 250 boraca ISIL-a, uključujući ministra finansija oružane grupe, poznatog kao Abu Salah. “Također je uništeno i više od 100 vozila ISIL-a”, dodao je on.

Oteti civili

Postoje navodi da je oružana grupa otela civile koje drže kao taoce.

Alqoad je dodao da su zračni udari međunarodne koalicije “neefikasni i slabi”.

ISIL je nastavio sa nemilosrdnom ofanzivom zahvaljujući pojačanjima iz obližnje Sirije te uz pomoć oružja oduzetog od vojnih baza u gradovima i selima u okolini grada Haditha, kazao je on.

Gradonačelnik Haditha Mabruk Hamid je pozvao vladu u Bagdadu da “trenutno intervenira”, te da pošalje pojačanja koja bi podržala snage otpora.

Hamid je rekao da su u napadima ISIL-a uništene barikade koje su oko Haditha postavile plemenske snage. U napadima ISIL-a je učestvovalo desetak bombaša samoubica.

Urednik Al Jazeere u Iraku Hamed Hadeed je rekao da Haditha ima veliku ulogu u sukobu u zemlji zbog njegovog strateškog položaja i neuporedivog otpora ISIL-u.

“Haditha predstavlja značajnu transportnu rutu između zapadnih regija Anbara, centralne provincije Salahuddin, te sjeverne gubernije Nineveh. To je također jedini grad u provinciji Anbar koji je uspio da odbije višestruke pokušaje ISIL-a da ga zauzme”.

“Jedan od glavnih ciljeva ISIL-a je da se osvete plemenskim snagama”, javio je Hadeed.

Izvor: Al Jazeera