Malezijski fond pronevjerio četiri milijarde dolara

Pronevjerena sredstva bila su namijenjena ekonomskim i društvenim projektima u Maleziji (EPA)

Švicarski državni tužilac objavio je da je istraga o malezijskome državnom fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) razotkrila da je pronevjereno četiri milijarde američkih dolara malezijskih državnih kompanija.

Švicarska istraga počela je u augustu prošle godine, a dio pronevjerenog novca prebacivan je putem računa u švicarskim bankama.

Ured švicarskog državnog tužioca Michaela Laubera saopćio je da je formalno zatražio od Malezije da pomogne u istrazi oko mogućeg kršenja švicarskih zakona koji se odnose na podmićivanje stranih dužnosnika, zloupotrebe na javnim dužnostima, pranje novca i pronevjere sredstava fondova.

Iz ureda je saopćeno kako su ustanovljena četiri slučaja  koja se odnose na navedena krivična djela.

Malezijsko državno tužilaštvo, koje je također istraživalo rad fonda i eventualnu odgovornost malezijskog premijera, objavilo je ove sedmice da je 681 milion dolara koji su prebačeni na privatni račun malezijskog premijera Najiba Razaka poklon saudijske kraljevske porodice i da se ne radi o korupciji ili krivičnom djelu.

Umiješanost saudijske kraljevske porodice u slučaj neočekivani je preokret u skandalu oko tajanstvenog transfera sredstava i problema posrnulog državnog fonda 1MDB, čijim savjetodavnim odborom predsjeda Najib.

‘Novac za lične potrebe’

“Rezultati istrage pokazuju da se ne radi o podmićivanju ili pronevjeri”, kazao je glavni državni odvjetnik Mohamed Apandi Ali na konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno da je Najib vratio saudijskoj kraljevskoj porodici 620 miliona dolara zbog toga što nisu potrošeni.

Državni odvjetnik kazao je kako će preporučiiti obustavljanje sve tri istrage.

Najib, kojega mjesecima pozivaju opozicijske vođe i ugledne javne osobe da podnese ostavku, tvrdio je da nije učinio ništa loše i da novac nije uzeo za lične potrebe.

Malezijski državni odvjetnik izjavio je u subotu da će poduzeti sve potrebne mjere  i sarađivati sa švicarskim kolegom  i napomenuo da je ulaganje u donaciju Najibu potpuno odvojeno od onoga u državni fond 1MDB. 

Pronevjerena sredstva bila su izvorno namijenjena ekonomskim i društvenim projektima u Maleziji.

O poslovanju malezijskog državnog fonda vode se istrage i u Hong Kongu i u Sjedinjenim Američkim Državama.  

Izvor: Agencije