Netanyahu će dovesti ISIL u Izrael

Palestinski predsjednik pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da usvoji rezoluciju kojom bi osudilo izgradnju izraelskih naselja (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izrazio je bojazan da bi “politika Izraelske vlade mogla dovesti do toga da Daesh [Islamska država Irak i Levant] uđe u srce Izraela”.

Govoreći o tome, dodao je da je palestinski narod protiv ekstremizma i terorizma i podržava zemlje koje se bore protiv toga.

Pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da usvoji novu rezoluciju kojom bi osudilo izgradnju izraelskih naselja i osiguralo međunarodnu zaštitu za Palestince.

Također je naglasio da su “osnovni uvjeti za postizanje mira i dugotrajnog političkog rješenja vraćanje palestinske zemlje i to da se Izrael posveti rješenju dviju država”.

Palestinci neće napustiti svoju zemlju

“Palestinci su voljni pokrenuti pregovore i postići mirovni sporazum, ali samo pod uvjetom da se Izrael posveti ugovorima kojih je bilo više od 20 od pregovora u Oslu [tokom 90-ih] te da izraelske vlasti preuzmu inicijativu da oslobode zatvorenike zatvorene prije potpisivanja sporazuma u Oslu, na šta su tada pristale.”

Abbas je dodao da trenutna Izraelska vlada, koju vodi Benjamin Netanyahu, u kojoj je sedam doseljenika, ne želi mir i neće provesti nijedan od sporazuma potpisanih s Palestincima.

“Postoji uvjerenje da Izraelska vlada nikada neće prestati graditi naselja, s više od pola miliona izraelskih doseljnika koji se nalaze na palestinskim teritorijama.”

Naglasio je da palestinski narod neće napustiti svoju zemlju.

Izvor: Agencije