Otkriven najveći solarni sistem do sada

Novootkriveni solarni sistem je od Zemlje udaljen oko 100 svjetlosnih godina, ili šest oktiliona milja (AP)
Novootkriveni solarni sistem je od Zemlje udaljen oko 100 svjetlosnih godina, ili šest oktiliona milja (AP)

Istražujući planetu za koju su mislili da slobodno luta svemirom, grupa naučnika i astronoma je otkrila da se ona ustvari kreće u orbiti oko svoje zvijezde, od koje je udaljena oko 1.000 milijardi kilometara.

Naučnici su tako otkrili najveći solarni sistem do sada registriran u svemiru, a čine ga planeta 2MASS J2126-8140 i crvena zvijezda TYC 9486-927-1, oko koje se ta planeta kreće, prenosi Anadolija.

Udaljenost između planete i zvijezde u centru novootkrivenog sistema je 7.000 veća od udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Za jedan krug oko njene zvijezde planeti pomenutog sistema je potrebno oko milion godina da napravi jedan krug oko svoje zvijezde.

Profesor sa Nacionalnog univerziteta u Australiji Simon Murphy je kazao da je novootkriveni solarni sistem trostruko veći od do sada poznatog najvećeg sistema u svemiru.

Od Jupitera veća 15 puta

Tvrdi da su i naučnici iznenađeni da tako lagan objekat orbitira na tako velikoj udaljenosti od svoje zvijezde.

Zvijezda 2MASS J2126-8140 je čak 15 puta veća od Jupitera, najveće planete Sunčevog sistema.

Novootkriveni solarni sistem je od Zemlje udaljen oko 100 svjetlosnih godina, ili šest oktiliona milja (ovaj broj ima 27 nula).

Međunarodni tim astronoma nedavno je objelodanio otkriće do sada najstarijeg poznatog sunčevog sistema u našoj galaksiji.

Riječ je o jako staroj zvijezdi, nazvanoj “Kepler 444”, oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji, što upućuje na zaključak da su se planete formirale tokom cijele historije univerzuma.

Izvor: Agencije


Povezane

Mala budžetska izdvajanja i nedostatak sredstava najčešće su zamjerke naučnika u Srbiji.Situacija je znatno drugačija u jednom novosadskom naučnom centru.Institut Biosens ima sve više patenata i sve više zaposlenih naučnika. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO