Sirijska vojska osvojila strateški grad na jugu

Sirijska vojska osvojila je, nakon snažnih borbi, još jedan strateški grad u južnoj pokrajini Derai, koji je bio u rukama pobunjenika, osiguravajući tako put opskrbe od glavnog grada Damaska prema jugu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da se sada vode borbe izvan grada Sheikh Maskina koji leži na čvorištu puteva koji vode prema južnim dijelovima zemlje. On, također, povezuje istočni i zapadni dio pokrajine Derae.

“Grad je vrlo značajan za obje strane. Obje su se snažno borile. Njegovim zauzimanjem režim je odsjekao veze pobunjenika između istočnog i zapadnog dijela pokrajine Derae”, kazao je Rami Abdulrahman, voditelj opservatorija koji prati nasilje u zemlji uz pomoć raširene mreže lokalnih izvora.

“Grad je uveliko razoren”, potvrdio je.

Sirijska vojska pokrenula je ofenzivu protiv pobunjenika u Sheikh Maskinu krajem prošlog mjeseca uz pomoć brojnih zračnih udara ruskih i sirijskih zrakoplova.

Osvajanje Sheikh Maskina omogućit će vojsci da krene prema brdu Al-Hara koje je najviša točka u pokrajini Derai.

Južni dio Sirije posljednje je veliko uporište pobunjenika koji su drugdje oslabljeni djelovanjem snaga skupine Islamska država Irak i Levant i uspjesima Fronte Al-Nusra, sirijskog ogranka Al-Kaide.

Promjena stanja na terenu

Juan Cole, analitičar za Bliski Istok na Sveučilištu u Michiganu, rekao je za Al Jazeeru kako su uspjesi vladinih snaga na jugu Sirije vrlo značajni, s obzirom na to da su pobunjenici kontrolirali blizu 70 posto pokrajine Derae.

Cole je, također, naglasio ulogu Rusije u akcijama sirijske vojske.

“Zbog ruske intervencije iz zraka pobunjenici su se razbježali. Stvari su se upravo okrenule za 180 stupnjeva u korist režima, jer su došli Rusi. Sada se dogodila značajna promjena koja će utjecati na logistiku pobunjenika”, rekao je Cole.

Pad Sheikh Maskina dolazi u vrijeme međunarodnih napora da suprotstavljene strane u Siriji dovedu za pregovarački stol.

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura potvrdio je kako će mirovni pregovori, koji su prvotno trebali početi u ponedjeljak, biti pomjereni na petak.

Ključno je neslaganje kojim pobunjeničkim skupinama dozvoliti da prisustvuju pregovorima.

Izvor: Al Jazeera i agencije