VIDEO: Udari na ‘finansijsku’ zgradu ISIL-a

Iračko ministarstvo odbrane objavilo je video koji, kako se navodi, prikazuje dva zračna udara na mete Islamske države Irak i Levant (ISIL) u Mosulu, uporištu ove grupe na sjeveru Iraka.

Ministarstvo je saopćilo da su u ovim napadima pogođeni “komandni centar” i “finansijska zgrada”, dok su u drugim udarima, čije snimke nisu objavljene, uništene četiri male baze zapadno od Bagdada. 

Međutim, servis Storyful, koji je objavio video, navodi da ne može potvrditi mjesto i vrijeme nastanka videa. 

Uništeni deseci miliona dolara

Prije nekoliko dana, glasnogovornik koalicije koju predvodi SAD, saopćio je da su deseci miliona dolara u gotovom novcu ISIL-a otišli u dim posljednjih mjeseci u devet bombardiranja koalicije koja se bori s tom grupom.

“Udar na tu kolekciju gotovog novca znak je da smo teško pogodili neprijatelja”, rekao je pukovnik Steve Warren na videokonferenciji iz Bagdada.

Na crnobijelom videosnimku koju je u protekli ponedjeljak objavilo zapovjedništvo međunarodne koalicije koja se bori s ISIL-om, a predvode je Sjedinjene Države, može se vidjeti kako mnoštvo novčanica leti iznad gustog oblaka dima u bombardiranju spremišta gotovine blizu Mosula, na sjeveru Iraka.

U zračnom udaru koalicije također je pogođeno drugo spremište u Mosulu u kojemu je ISIL čuvao gotovinu, rekao je tada Warren.

Izvor: Agencije