UN: ISIL drži hiljade žena i djece kao robove

U Iraku se provodi nezamislivo nasilje nad civilima, piše u posljednjem izvještaju UN-a objavljenom u utorak, gdje se navodi kako oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) trenutno drži blizu 3.500 ljudi, uglavnom žena i djece, kao robove u toj državi, prenose agencije.

Grupa ISIL, koja ujedno kontrolira velike dijelove obližnje Sirije, počinila je zločine koji se „u nekim instancama mogu okarakterizirati kao ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid“, piše u novom izvještaju.

Misija UN-a za pomoć Iraku i Kancelarija za ljudska prava procjenjuje da „ISIL trenutno u ropstvu drži 3.500 osoba“.

Bacanje sa zgrada

„Većinom je riječ o ženama i djeci Jezidima, ali ima ih i iz drugih manjinskih etničkih i vjerskih zajednica“, navedeno je u zajedničkom izvještaju objavljenom u Ženevi.

U izvještaju se detaljno opisuje na koji su način vršene egzekucije, pa se spominju ubistva iz vatrenog oružja, odsijecanja glava, gaženje buldožerima, spaljivanje živih ljudi te bacanja s krovova zgrada.

Dodaje se kako UN ima informacije o ubistvima djece vojnika, kao i da je od 800 do 900 djece u Mosulu oteto za vojnu i vjersku obuku.

„Čak i užasne brojke žrtava ne uspijevaju zapravo odraziti do koje mjere civili trpe u Iraku“, rekao je u izvještaju šef za ljudska prava UN-a Zeid Ra'ad al-Hussein.

Izbjeglički užas

Pritom se uopće, kaže Al-Hussein, ne zna broj onih koji su umrli od gladi, žeđi ili nedostatka ljekarske pomoći.

Izvještaj ogoljuje užas od kojeg iračke izbjeglice pokušavaju pobjeći, a bazira se na razgovorima s izbjeglicama i direktnim svjedočenjima preživjelih žrtava terora.

Najmanje 18.800 civila ubijeno je između 1. januara 2014. i 31. oktobra 2015, a gotovo 3,2 miliona raseljeno unutar zemlje u istom razdoblju, dodaje se u izvještaju UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije