Humanitarna pomoć stiže opkoljenima u Siriji

Prvi konvoj humanitarne pomoći stigao je u sirijski grad Zabadani koji je od septembra prošle godine pod kontrolom snaga režima Bashara al-Assada i libanskog Hezbollaha.

To je dio sporazuma između sirijske vlade i opozicije o evakuaciji ranjenika i dostavi humanitarne pomoći kako tom gradu, tako i šiitskim naseljima u pokrajini Idlib, koju su opkolile snage opozicije.

U sirijski grad Madayu, koji je sedam mjeseci pod opsadom Assadovih snaga, dovezene su veće količine mazuta za ogrjev.
Istovremeno, Ujedinjeni narodi su saopćili da je neophodna hitna evakuacija 400 životno ugroženih stanovnika iz tog grada. Prvi konvoj s hranom i lijekovima u Madayu, u blizini Damaska, stigao je početkom prošle sedmice.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon optužio je zaraćene strane u Siriji za izgladnjivanje civila i to okarakterizirao kao ratni zločin.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju, Staffan de Mistura, podnio je izvještaj Vijeću sigurnosti uoči predloženih mirovnih pregovora.

Još nije usaglašeno ko će biti pozvan na pregovore zakazane za sljedeću sedmicu u Ženevi, javlja James Bays, novinar Al Jazeere.

Staffan de Mistura je izaslanik UN-a koji će voditi pregovore sirijske vlade i opozicije iduće sedmice.

Međutim, prema francuskom ministru vanjskih poslova, pregovori će možda biti i odgođeni.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao: “Nadamo se da će pregovori biti održani, ali još moramo usaglasiti određena pitanja.”

Termin pregovora

U sjedište UN-a u New York stižu ambasadori kojima je De Mistura iz svog ureda u Ženevi putem videolinka podnio izvještaj. Svi su saglasni da pregovori moraju početi na vrijeme.

“Veoma je bitno da pregovori počnu ovog mjeseca. Staffan će nam reći dokle se došlo u vezi s tim”, ocijenio je Peter Wilson, zamjenik britanskog ambasadora pri UN-u.

Ruski ambasador pri UN-u Vitaly Churkin je rekao da izbori moraju početi 25. ovog mjeseca, nakon svega što je urađeno u vezi sa tim.

Ali ruski ambasador zna da njegova vlada ne podržava u potpunosti predloženi plan.

Predsjednik Vladimir Putin u Moskvi se sastao sa katarskim emirom. Razgovarano je i o situaciji u Siriji, a ruski lider je naglasio da među predstavnicima opozicije, koje je predložila Saudijska Arabija, nema dovoljno predstavnika sekularnih i kurdskih oružanih grupa.

Postoji još jedan problem. Čak ni predstavnici opozicije koji se nalaze na spisku učesnika, još nisu potvrdili da će doći u Ženevu, jer žele biti sigurni da se neće ponoviti ženevski razgovori o Siriji od prije dvije godine. Kako tvrde, sirijska vlada je smišljeno opstruirala te razgovore. Opozicija traži garancije da će, ako se to ponovi, SAD i njihovi saveznici imati rezervni plan.

Predviđa se da će u sjedištu UN-a u Ženevi, sa delegacijama koje će biti u odvojenim prostorijama, De Mistura voditi naizmjenične odvojene razgovore.

“Saznajemo da je gospodin De Mistura rekao da će onima koji budu učestvovali u pregovorima, bez obzira na to iz koje delegacije dolaze, biti zabranjeno učešće u prijelaznoj vladi, koja bi trebalo da bude proizvod ovih pregovora. Pravila su utvrđena, ali još nije sigurno kada će pregovori biti održani”, javlja Bays.

Izvor: Al Jazeera