Istanbul: Zbog snijega otkazane stotine letova

Poboljšanje vremenskih uvjeta u Istanbulu se očekuje tek sredinom sedmice (Anadolija)

Obilne snježne padavine prouzrokovale su velike probleme turskim aviokompanijama koje su za danas i sutra morale otkazati nekoliko stotina letova na nacionalnim i međunarodnim linijama.

Zbog obilnih padavina snijega i ekstremno niskih temperatura koje uzrokuju poledicu na pistama aerodroma, Turkish Airlines je otkazao ukupno 399 letova planiranih za danas i sutra sa istanbulskih aerodroma “Ataturk“ i “Sabiha Gokcen“.

Desetine letova otkazale su i druge kompanije, među kojima su Atlasglobal Airlines, Onur Air i Pegasus.

Otkazivanje letova dovelo je i do velikih gužvi na terminalu aerodroma, gdje putnici na velikim ekranima iščekuju promjenu statusa ili novi termin njihovog leta.

Skliznuće aviona

Na aerodromu “Ataturk“ danas se desila i prva nesreća uzrokovana poledicom na pisti, u kojoj nije bilo povrijeđenih osoba.

Avion jedne privatne kompanije danas je skliznuo sa poleđene ceste i završio u snijegu. Nakon uspješnog slijetanja, do nesreće je došlo kada se avion približavao izlaznom terminalu.

Riječ je o manjem avionu tipa Cessna Citation 550 u kojem su u momentu nesreće bila dva pilota, nekoliko članova posluge i turski biznismen Adnan Polat. Svi su evakuirani i niko nije povrijeđen.

Čišćenje snijega

Ekipe zadužene za čišćenje snijega na istanbulskim aerodromima neprekidno rade na osiguravanju uvjeta za odvijanje letova koji nisu otkazani.

Pored čišćenja snijega sa pisti, redari specijalnim tekućinama posipaju ceste, ali i same avione kako bi spriječili stvaranje leda.

Prema najavama meteorologa, poboljšanje vremenskih uvjeta u Istanbulu se očekuje tek sredinom sedmice.

Izvor: Agencije