Twitter optužen da podstiče širenje ISIL-a

U tužbi se tvrdi kako je Twitter svjesno dozvolio da ISIL širi propagandu i regrutira članove (EPA)

Jedna udovica iz SAD-a podnijela je tužbu protiv Twittera koji je optužila da olakšava komunikaciju između pripadnika oružanih grupa i podstiče širenje organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Tamara Fields je podnijela tužbu federalnom sudu u Oaklandu u Kaliforniji, prenosi Russia Today. 

Fields tvrdi kako je Twitter svjesno dozvolio da ISIL širi propagandu i regrutira članove.

Njen muž Lloyd Fields poginuo je u napadu u jordanskom centru za obuku policije u novembru.

ISIL je kasnije preuzeo odgovornost za napad, prenosi Tanjug.

“Vjerujemo da je tužba bez osnove, ali smo duboko ožalošćeni zbog tragičnog gubitka ove porodice”, saopćeno je iz kompanije Twitter.

Pravila Twittera

“Nasilne prijetnje i promocija terorizma ne zaslužuju mjesto na Twitteru i naša pravila to jasno pokazuju”, dodaje se u saopćenju.

U tužbi se tvrdi kako je Twitter donedavno omogućavao ISIL-u da “nesputano” koristi zvanične naloge na toj društvenoj mreži.

“Bez Twittera eksplozivni rast ISIL-a tokom proteklih nekoliko godina u najstrašniju terorističku grupu u svijetu ne bi bio moguć”, navodi se u tužbi.

Fields želi da joj Twitter isplati trostruku odštetu zbog kršenja saveznog Antiterorističkog zakona, jer su pružali materijalnu podršku teroristima.

Njen advokat je kazao kako vjeruje da je ovo prvi slučaj u kojem je neka društvena mreža optužena za kršenje tog zakona.

Izvor: Agencije