Danski aktivisti krijumčare izbjeglice

Švedska je ponovno uvela kontrole na granici s Danskom. Izbjeglice su krenule novim pomorskim putem, koji bi se mogao pokazati najopasnijim dosad.

Oresundski tjesnac, koji razdvaja dvije države, na nekim je mjestima širok svega četiri kilometra. No, vode Baltičkog mora su izuzetno hladne. Temperature tu ni ljeti ne prelaze 12 stepeni.

Kamera Al Jazeere zabilježila je u Malmeu grupu izbjeglica koji su ušli u državu nakon što je Švedska uvela granične kontrole.

“I dalje nalaze načine da uđu u Švedsku nelegalnim putem. To će se nastaviti dešavati”, kaže Jennie Sorman iz švedske Agencije za migracije.

Vlasti provjeravaju identitet putnika na cestama i prugama koje povezuju Dansku i Švedsku. No, uprkos tome neki se uspijevaju prebaciti u gepeku automobila ili u kamionima.

Liberalni aktivizam

U korist izbjeglica ide i danska kultura jedrenja i liberalnog aktivizma.

Grupa aktivista u Švedsku je prebacila desetine izbjeglica, koji tamo već imaju porodice. Nisu im ništa naplatili. Ne uklapaju se u profil o krijumčarima ljudi.

“Kad kažete krijumčari, pomislite na ljude koji zarađuju veliki novac na tuđoj nesreći. Mi to ne radimo. Dajemo im hranu, dobri smo moreplovci i ne uzimamo im novac”, kaže aktivista Magnus Esmark.

Bez obzira na to ima li dobrih moreplovaca voljnih pomagati izbjeglicama da prijeđu nemirno more, sve veći broj njih krenut će na ovo opasno putovanje, koristeći čamce na napuhivanje, kakvima izbjeglice prelaze iz Turske u Grčku.

Ako se čamac u oluji prevrne, čovjek u ovim vodama ne može preživjeti ni pola sata.

Heroji ili kriminalci

Nije ni čudo što je švedska obalna straža u najvišem stepenu pripravnosti.

“Naravno da je izuzetno opasno. Voda je izuzetno hladna i može biti uzburkana. Većina njih nije spremna na ovakve uvjete”, kaže Ulrika Dahl iz švedske Obalne straže.

“Nije prvi put da se ovaj tjesnac koristi kao izbjeglička ruta. U Drugom svjetskom ratu, iz okupiranog Kopenhagena ribari su prevozili Židove u Švedsku. Ova ruta aktivirana je nakon što su skandinavske zemlje zatvorile svoje granice za izbjeglice”, izvještava Laurence Lee, reporter Al Jazeere.

Brojni političari na njih ne gledaju kao na heroje koji pomažu izbjeglicama, nego kao na kriminalce koje treba pohapsiti.

Ako se nastavi politika graničnih kontrola, izbjeglice koje imaju porodicu u Švedskoj tada će na raspolaganju imati jedino čamce na napuhivanje.

To će putovanje poduzeti samo oni na granici očaja.

Izvor: Al Jazeera