Njemačka kupuje izraelske izviđačke dronove

Berlin ove godine namjerava potpisati sporazum o kupovini od tri do pet letjelica tipa Heron TP od izraelske kompanije Aerospace Industries (EPA)

Njemačka je saopćila kako će od Izraela kupiti do pet izviđačkih bespilotnih letjelica koje mogu nositi projektile, kako bi premostila period dok evropske države ne kreiraju vlastite letjelice ovoga tipa, prenose agencije.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen izjavila je kako Berlin ove godine namjerava potpisati sporazum o kupovini od tri do pet letjelica tipa Heron TP od izraelske kompanije Aerospace Industries.

Istakla je kako je naoružavanje letjelica “veoma važno za zaštitu vojnika u misijama u inozemstvu”.

Mirnija tranzicija

Sistemi će biti isporučeni do 2018. godine za 580 miliona eura.

Prema riječima njemačke ministrice, nabavka letjelica namijenjena je kako bi se premostio period dok ne budu razvijene bespilotne letjelice za srednju visinu i dugotrajni let, na kojima rade Francuska, Italija i Španija, a to je predviđeno za 2025. godinu.

Njemačka vojska, koja trenutno koristi izraelske dronove Heron 1, odlučila se za izraelsku letjelicu Heron TP, a ne za američku Predator, jer smatra, kako javljaju izvori agencije AFP, da je isporuka Herona mnogo brža te kako će mirnije proći “tranzicija” između dva modela.

Izvor: Agencije