HRW: Uvjeti u kampu u Mađarskoj katastrofalni

Uvjeti u izbjegličkom kampu Roszke u Mađraskoj nisu pogodni za izbjeglice koje su iscrpljene nakon dvije sedmice provedene na cesti, rekao je za Al Jazeeru Peter Bouckaert iz organizacije Human Rights Watch te pozvao EU da se usprotivi ovakvoj praksi Mađarske.

„Ovo su porodice iz Sirije, Afganistana koje su napustile zemlju sa malom djecom. Vidjeli smo bebe, neke od njih imaju samo 20 dana. Ovo nisu uvjeti pogodni za ljudska bića. Sigurno nisu adekvatni za djecu“, kazao je Bouckaert koji se nalazi u kampu Roszke.

Dodao je da izbjeglice zaslužuju da se prema njima ponaša s poštovanjem, dostojanstveno, da se poštuju njihova ljudska prava.

„Mađarska jednostavno ne uspijeva ispuniti te obaveze. Mađarska je članica Evropske unije“, upozorio je te pozvao ostale članice EU da reagiraju.

Izbjeglice probile policijski kordon

„Pozivamo ostale članice da se usprotive ovome što se događa u Mađarskoj u ovom trenutku. Ako Mađarska želi zadržati ove ljude, mora to učiniti u prihvatljivim uvjetima, koji su u skladu s međunarodnim standardima i evropskim obavezama“, zaključio je.

Grupa izbjeglica u prihvatnom kampu kod mjesta Roszke na granici Mađarske sa Srbijom, ponovno je, treći dan zaredom, probila policijski kordon i krenula pješice. Auto-put M5, koji vodi ka Budimpešti, nakon čega je bio zatvoren za saobraćaj.

Na području Roszkea u utorak je prijavljeno 2.529 izbjeglica, objavila je u srijedu mađarska policija.

Izvor: Al Jazeera