ISIL opkolio Hadisu, građani gladuju

ISIL mjesecima napada irački grad Hadisu, ali se plemenski borci i iračke snage sigurnosti uspijevaju odbraniti uz pomoć američkih zračnih snaga.

Međutim, taj grad je opkoljen i preostalo stanovništvo treba pomoć.
 
Ceste oko ovog grada su previše opasne za korištenje, kako za iračku vojsku tako i za civile.

To je razlog zašto pomoć Vlade dolazi isključivo zračnim putem. Obližnja zračna baza Al Bagdadi je jedina linija spasa.

Hadisa se nalazi u okruženju ISIL-ovih boraca.

Vreća brašna – 900 dolara

Mnogi stanovnici su napustili grad jer ISIL vrši stalne napade na jedan od posljednjih većih gradova u provinciji Anbar koji nije pao u njihove ruke.

Oni koji su još u gradu uglavnom su odsječeni od ostatka zemlje. Sedmične isporuke humanitarne pomoći pomažu im da prežive.

„Jedna vreća brašna košta oko 900 dolara. Većinom idemo na spavanje gladni, jer ne možemo kupiti hranu”, kaže Tahane Jassem.

Ljudi ovdje su siromašni. Odlučili su radije ostati u svojim domovima, nego se pridružiti milionima Iračana koji bježe od ratnih razaranja. Život ovdje nije jednostavan.

”Zahvalni smo na dostavljenoj pomoći. Glavni problem je nedostatak električne energije. Tražimo od Vlade da nam pomogne”, kaže Jassem Hanoun.

Hadisa je već dugo meta ISIL-ovih napada.

Iako je grad okružen pustinjom, odbrana nije jednostavna.

Napadi autobombama

U jednoj ofanzivi, ISIL je istovremenuo izveo 39 samoubilačkih napada autobombama.

„Neprijatelj stalno pokušava napredovati. Izvršili su više od 100 napada u posljednjih godinu i po. Ipak, ISIL još nije uspio ući i uspostaviti uporište u ovoj regiji”, rekao je Ali Ibrahim, zapovjednik iračke vojske u Hadisi.

Cesta je važna linija opskrbe, ali je izložena napadima.

Ona povezuje zračnu bazu sa jednom od najvažnijih iračkih građevina – branom u Hadisi.

Druga po veličini brana u zemlji  proizvodi najmanje trećinu iračke električne energije. Također se može koristiti kao oružje ukoliko bi je ISIL zauzeo. Količina vode je dovoljna da poplavi susjedna područja.

Zračna kampanja

”Kad je ovo područje bilo u opasnosti da padne u ruke ISIL-a, Sjedinjene Američke Države pojačale su zračnu kampanju protiv ISIL-a.  I od tada američka pomoć predstavlja jedan od glavnih razloga nemoći ISIL-a da zauzme Hadisu i branu. Ova regija je također važna za Sjedinjene Države, jer se u neposrednoj blizini nalazi vojna baza Ajnul Asad, gdje američki instruktori vrše obuku sunitskih plemenskih boraca”, javlja reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Američka zračna podrška omogućava iračkim snagama i lokalnim sunitskim borcima da zadrže kontrolu nad Hadisom.

Ali, vojne snage na terenu još nisu dovoljno jake da pokrenu ozbiljniji napad na ISIL koji kontroliše najveći dio pokrajine Anbar.

Izvor: Al Jazeera