Hrvat među uhapšenim krijumčarima izbjeglica

Izbjeglice koje su se ugušile u kamionu prošle sedmice još nisu identificirane, saopćio šef austrijske policije (EPA)

U Austriji kod mjesta Neusiedl am See prošle sedmice uhapšen je 61-godišnji državljanin Hrvatske, koji je u manjem kamionu prevozio 14 izbjeglica.

U noći s petka na subotu prošle sedmice Hrvat je zaustavljen nedaleko od mjesta gdje je nedavno pronađen kamion u kojem se ugušila 71 izbjeglica.

Istog dana na drugom mjestu uhapšena su i dva Mađara i jedan Italijan jer su također prevozili izbjeglice, saopćila je policija.

Austrija zbog izbjegličke krize provodi intenzivne provjere na autoputevima. 

Govoreći o hapšenju osumnjičenih za slučaj kamiona u kojem se ugušila 71 izbjeglica, regionalni šef austrijske policije Hans Peter Doskozil je kazao: “Kod uhapšenih se radi o krijumčarima koji su  26. i 27. augusta izvršili ovo gnusno djelo i koji su krivi za smrt 71 ljudi“.

Preminuli nisu identificirani

Policija je potvrdila da su se izbjeglice ugušile u kamionu, ali da nisu pronašli tragove koji bi ukazali na to da su pokušali da izađu iz prikolice. Među preminulima su bile i dvije bebe.

Austrijska policija saopćila je u petak da sistem za zrak u kamionu nije radio.

“S obzirom na broj ljudi i količinu zraka, smrt je najvjerojatnije nastupila vrlo brzo” nakon što su se ukrcali, na srpsko-mađarskoj granici, rekao je Doskozil na konferenciji za novinare.

Dodao je da su izbjeglice imale kiseonika vjerovatno samo za sat do sat i po vožnje. Hladnjača je bila hermetički zatvorena, dodao je, a nema nikakvih znakova da su se izbjeglice pokušale osloboditi iz vozila.

Policija je kazala da još nijedna osoba među 71 koliko ih je pronađeno mrtvo nije identificirana, ali da se uglavnom radi o Sirijcima, Iračanima i Afganistancima. U kamionu je bilo 59 muškaraca, osam žena i četvero djece.

Policija je pronašla 17 putnih dokumenata te 40 mobilnih telefona.

Policija je u kontaktu s ljudima koji kažu da su rođaci žrtava, rekao je Doskozil.

Izvor: Al Jazeera i agencije