EK predlaže 1,7 milijardi eura za izbjeglice

Komisija predlaže 330,7 miliona dodatnih obaveza za zemlje članice (AP)

Evropska komisija donijela je prvi paket budžetskih prijedloga za upravljanje izbjegličkom krizom u iznosu od 1,7 milijardi eura evropskih sredstava u sljedeće dvije godine.

Za ovu godinu je predviđeno 801,3 miliona eura, a za sljedeću 900 miliona eura, javlja Hina.

Ovogodišnjih 801,3 miliona eura trebalo bi se osigurati preraspodjelom sredstava u okviru godišnjeg budžeta i doprinosom država članica.

Komisija predlaže 330,7 miliona dodatnih obaveza za zemlje članice, preraspodjelu 70,6 miliona eura iz drugih područja te 400 miliona eura prvobitno namijenjenih za humanitarnu pomoć i finansiranje susjedske politike EU-a.

Pomoć trećim zemljama

Od 800 miliona eura, 100 miliona bi bilo namijenjeno za hitno finansiranje zemalja članica koje su suočene s najvećim valom izbjeglica u okviru fonda za azil i migracije te fonda za unutrašnju sigurnost.

Blizu 300 miliona je predviđeno u okviru evropske susjedske politike za pomoć trećim zemljama koje primaju izbjeglice iz Sirije, poput Jordana i Libana.

Što se tiče sljedeće godine, Komisija će u oktobru predložiti da se 900 miliona eura za upravljanje izbjegličkom krizom uključi u prijedlog budžeta za 2016. godinu.

Komisija očekuje da će Vijeće i Parlament potvrditi ove prijedloge što je moguće prije.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemački socijaldemokrati objavili su da će prevesti veliki dio njemačkog ustava na arapski jezik kako bi se izbjeglice upoznale sa vrijednostima te zemlje.

Published On 30 Sep 2015

Evropska komisija predložila je da se za hitni, kratkoročni kredit za Grčku od 7 milijardi eura, novac uzme iz Evropskog finansijskog stabilizacijskog mehanizma. Taj novac bio bi na raspolaganju tri mjeseca, odnosno u periodu dok Grčka pregovara sa finansijskim institucijama za novi, treći paket finansijske pomoći. Iz Brisela izvještava Katarina Drlja.

Published On 15 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO