Vesna Pusić kandidatkinja Hrvatske za generalnog sekretara UN-a

Mandat aktuelnom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu ističe u decembru 2016. godine (EPA)
Mandat aktuelnom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu ističe u decembru 2016. godine (EPA)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić objavila je u četvrtak da je Vlada donijela odluku da je kandidira za generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i nada se da će u tome dobiti podršku predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Ona je novinarima nakon sjednice Vlade u Zagrebu rekla da je donošenje odluke o toj kandidaturi u nadležnosti Vlade i da predsjednica države u tome formalno ne sudjeluje, ali da je važno i korisno imati njenu podršku, prenosi Hina.

“Ona je meni u dva navrata rekla da smatra da bi bilo vrlo dobro za Hrvatsku da ima kandidata, da je to za Hrvatsku svakako plus. Ja se nadam, temeljem naša dva razgovora na tu temu, da će me predsjednica podržati, naročito za vrijeme svog boravka na otvaranju Opće skupštine [UN-a] u New Yorku koncem ovog i početkom sljedećeg mjeseca, kada će imati prilike razgovarati s nizom stranih državnika i predsjednika koji će tamo biti prisutni”, kazala je Pusić.

Uži popis do decembra

Ona je rekla da je u okviru UN-u postignut konsenzus da se 11. septembra donese rezolucija kojom će se definirati postupak izbora sljedećeg generalnog sekretara UN-a, a koji će se donekle razlikovati od onoga što je bilo do sada.

Na osnovu rezolucije, predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a i predsjednik Generalne skupštine UN-a poslat će zajedničko pismo kojim će pozvati države članice da istaknu svoje kandidate.

Također se predlaže da se do novembra napravi popis kandidata na osnovu ne samo kandidatura, nego i obavljenih razgovora s kandidatima, što znači da bi do decembra trebalo ne samo istaknuti kandidate, nego i s tim kandidatima obaviti razgovore, objasnila je.

Konačna odluka će se donositi na osnovu tog užeg popisa, koji će biti definiran do decembra, a prijedlog je da to bude u ovo doba iduće godine.

Mandat aktuelnom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu ističe u decembru 2016. godine.

Do sada je procedura bila takva da su članice Vijeća sigurnosti UN-a razmotrile sve prijedloge, odlučile se za jedan i uputile ga Generalnoj skupštini UN-a, koja je onda aklamacijom birla generalnog sekretara UN-a.

Sada je prijedlog da potencijalni kandidati imaju priliku i obavezu predstaviti se Generalnoj skupštini UN-a i, između ostalog, iznijeti svoje viđenje funkcioniranja te institucije u razdoblju koje predstoji, rekla je Pusić.

Grabar-Kitarović: Odluka može stvoriti razdor

Istaknula je da je postignut neformalni dogovor i oko toga da će se po prvi put tražiti kandidat ili kandidatkinja iz skupine Istočna Evropa.

Kako je rekla, regionalne skupine su definirane nakon Drugog svjetskog rata, pa su donekle arhaične, ali navedena skupina do sada nije dala čelnog čovjeka UN-a.

Po njenim riječima, procedura odabira generalnog sekretara UN-a vrlo je komplicirana i sama činjenica da je neko kandidat ne znači da će biti i izabran, ali daje priliku zemljama iz kojih su kandidati dolaze da dobiju “veću vidljivost”.

“Bez obzira na sve formalne i neformalne kriterije i preferencije koji se spominju, potpuno je jasno da je svaki kandidat, pa tako smatram i svoju kandidaturu, na vrlo ‘dugačkom štapu'”, rekla je Pusić, dodavši da je veća vjerovatnost da neće nego da će biti izabrana.

“Ali, u samoj proceduri, Hrvatska se ima priliku predstaviti u tom procesu selekcije. Zemlja kroz to dobiva puno veću vidljivost i ima kandidata koji, po mom mišljenju, neće osramotiti zemlju u toj prezentaciji. Ako na kraju cijele procedure uspijemo i u izboru, to bi bilo sasvim izuzetno i fantastično, ali što se mene tiče, mislim da je velika stvar i dat ću apsolutno sve od sebe u samom procesu, jer je to za nas plus”, istaknula je Vesna Pusić.

Predsjednica Hrvatske ocijenila je u četvrtak kako je odluku o hrvatskom kandidatu za generalnog sekretara UN-a trebalo prepustiti novoj vladi, jer su izbori preblizu.

“Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat, pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji. Već mjesecima čekam da se u postupak pošalju imenovanja veleposlanika i konzula i ne znam zašto to nije poslano”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO