Vlada Jemena pokušava ujediniti snage

Prošlo je šest mjeseci od početka rata u Jemenu. Aden, drugi po veličini grad u državi – u ruševinama je. Vlada pokušava ujediniti frakcije koje su u julu pomogle prilikom zauzimanja grada. Na sjeveru te države borba se i dalje ne smiruje.

Lučki grad Aden pod kontrolom je države. Cijelo područje je uništeno tokom nekoliko mjeseci borbe između šiitskih pobunjenika Husa i Vladinih vojnika. Snage sigurnosti patroliraju naseljima. Većina boraca su članovi secesionističkog pokreta – grupa naoružanih južnjaka koji žele da se jug odvoji od sjevera.

„Mi smo na palači koju su bili preuzeli Husi. Zahvaljujući koaliciji, oni su ti koji su izbacili pobunjenike iz palače. Ako Bog da, sigurnost i stabilnost će se vratiti u Aden“, govori jedan od vojnika.

Oslabljen autoritet

Predsjednik Abd Rabbu Mansour Hadi suočava se sa osjetljivim zadatkom: ujedinjenja podijeljenih frakcija u Jemenu. Međutim, njegov autoritet je oslabljen. Sada ovisi o koalicijskim trupama za osiguranje Adena i juga.

Hadijeva Vlada je do sada odbacila pozive na razgovore sa suparnicima, insistirajući da se Husi moraju predati.

„Pripadnici paravojne grupe moraju u potpunosti postupati u skladu sa rezolucijom 2216, povući se i zaustaviti nasilje. Moraju priznati da ne postoji rješenje u Jemenu, osim ako se ne vrate tamo odakle smo počeli prije 21. septembra prošle godine“, poručio je ministar vanjskih poslova Jemena Raid Yaseen.

Taiz predstavlja još jedan veliki front. Ovdje Vladini borci pokušavaju gurnuti pobunjenike iz oblasti koje oni kontroliraju. Potpomognuti elitnim vojnim jedinicama, odanim bivšem predsjedniku Salehu, Husi i dalje drže teren pod kontrolom.

Izvor: Al Jazeera i agencije