Rusi napustili skup u UN-u zbog Porošenka

Prvobitno je bilo planirano da Petro Porošenko bude 14. govornik na samitu, ali je govorio 26. (EPA)

Ruska delegacija napustila je summit Ujedinjenih naroda u New Yorku posvećen održivom razvoju u znak prosvjeda zbog govora ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, javila je agencija Tass, pozivajući se na neimenovanog istaknutog ruskog diplomata.

“Napustili smo dvoranu [Generalne skupštine UN-a] u znak prosvjeda zbog njegovog otvoreno politiziranog i agresivnog govora koji nije imao nikakve veze s temom summita”, rekao je taj diplomat.

Izvor je naveo da je jedan ruski diplomat ipak ostao, jer je, kako je objasnio izvor, “ruska strana navikla obraćati pažnju na protivnike, a ne da ignorira njihove riječi”, prenosi Tanjug.

‘Ide na kraj reda’

Prvobitno je bilo planirano da predsjednik Ukrajine bude 14. govornik na summitu, ali je govorio 26, upravo prije ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Prema pravilima UN-a, ukoliko govornik iz bilo kojeg razloga nije u mogućnosti govoriti u vrijeme koje mu je određeno, automatski “ide na kraj reda”, navodi ruska agencija.

Ukrajinski predsjednik je govorio u grupi šefova država i vlada, tako da je bio posljednji prije “ministarskog dijela”, koji je otvorio Lavrov.

“Nismo 100 posto sigurni je li Porošenko namjerno odgodio govor ili ne”, rečeno je agenciji Tass u tajništvu UN-a.

Izvor: Agencije