Katalonija: Izbori kao referendum o nezavisnosti

Stanovnici Katalonije sutra izlaze na regionalne izbore koji su se pretvorili u referendum o nezavisnosti.

Predsjednik Katalonije je najavio kako planira proglasiti formalno otcjepljenje od Španije, osvoje li dovoljno glasova stranke koje zagovaraju nezavisnost.

Ali vlada u Madridu, koju podupiru evropske institucije, upozorava na posljedice takvog poteza.

Kultura Katalonije, drugačija od španske, gušena je tokom decenija diktature.

To je region koji i danas osjeća da se njegov glas u Madridu često ignoriše.

Hoće li sutrašnji izbori, koje mnogi vide kao referendum o nezavisnost, to promijeniti?

Španska država u potpunosti podržava opoziciju, upozoravajući na ozbiljne posljedice mogućeg otcjepljenja, uključujući izbacivanje iz eurozone, čak i Evropske unije.

Industrijska sila, turistička destinacija i izvozni centar – Katalonija je zaslužna za petinu bruto domaćeg proizvoda Španije.

Nezavisna država

A njeni stanovnici se odavno žale da Madridu mnogo više plaćaju nego što od njega dobijaju.

U vezi sa svim zastrašujućim pričama iz Madrida i sa drugih mjesta, je li Katalonija dovoljno bogata da opstane kao nezavisna država, upitala je Al Jazeera profesora ekonomije na Univezitetu u Barceloni.

“Ako pitanje glasi bi li Španija bila u mogućnosti da Kataloniji nametne oštre mjere u slučaju dramatičnog razlaza, da tako kažem, odgovor je DA. Ali naravno da to ne bi bilo lako ni za Španiju jer ima mnogo dugova koje bi teško otplaćivala bez doprinosa Katalonije“, istakao je Jordi Munoz, profesor ekonomije na Univerzitetu u Barceloni.

“Kad Barcelona igra ovdje, na svom terenu na Camp Nouu, masa uvijek podivlja navijajući za svoje heroje, igrače poput Lionela Messija. Ali dešava se i nešto drugo: zvižde španskoj himni i dižu transparente sa natpisima poput ‘Katalonija nije Španija’. Koriste ovo mjesto i utakmice kako bi zahtijevali nezavisnost“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Jonah Hull.

Španski fudbalski savez upozorava da bi fudbalskom klubu Barceloni, u slučaju proglašenja nezavisnosti, moglo biti zabranjeno igranje na državnom nivou, u La Ligi.

Još jedna taktika zastrašivanja iz Madrida ili samo još jedan pokazatelj dubokog neprijateljstva između dvije strane koje sve teže nalaze zajednički jezik.

Izvor: Al Jazeera