Inicijative: Bez veta u Vijeću sigurnosti UN-a

Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD imaju pravo veta na svaku rezoluciju (Reuters)

Litvanska predsjednica Dalija Gribauskajte će tokom 70. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda sugerirati da se stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a u ekstremnim situacijama treba uskratiti pravo veta, saopćeno je iz litvanskog predsjedništva.

U saopćenju se ističe da Gribauskajte namjerava skrenuti pažnju svjetskih lidera na potrebu promjena u radu Vijeća sigurnosti UN-a i ukidanja prava veta u slučajevima genocida, zločina, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Litvanska predsjednica ističe da su napori Ujedinjenih naroda u borbi protiv trenutnih gorućih pitanja, uključujući terorizam i migrantsku krizu, dali vrlo malo rezultata, prenosi Srna.

Članice sa pravom veta 

Tokom prošle sedmice, stalni predstavnik Ukrajine u UN-u Jurij Sergejev izjavio je da je 67 članica podržalo inicijativu za ukidanje veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a: Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države imaju pravo da ulože veto na svaku rezoluciju koja se nađe pred ovim tijelom.

Ovih pet zemalja ima pravo i da uloži veto na potencijalne kandidate za funkciju generalnog sekretara.

Izvor: Agencije