Burkina Faso: Vojska dala ultimatum pobunjenicima

Pripadnici predsjedničke garde u srijedu su oteli prijelaznog predsjednika Michela Kafanda i članove vlade (Reuters)

Vojska Burkine Faso, male države na zapadu Afrike, ušla je u glavni grad i opkolila pripadnike predsjedničke garde koji su prošle sedmice izveli državni udar. Razgovori sa pobunjenicima su u toku.

Njihovim liderima postavljen je ultimatum da polože oružje do 10 sati navečer po lokalnom vremenu ili da se suoče s napadom vojske.

Al Jazeera saznaje da su pobunjenici oslobodili premijera Yacoubu Isaaca Zidu, dok pregovori o predaji predsjedničke garde traju.

Vojnici Burkine Faso ušli su u Ouagadougou bez otpora, a svjedoci su rekli da su brojni okupljeni ljudi pozdravljali vojne jedinice tokom marša na taj grad, prenosi AFP.

Otmica državnog vrha

Vođa pobunjenika, lojalan svrgnutom predsjedniku, general Gilbert Diendere izjavio je da je spreman predati vlast samo ukoliko regionalni lideri podrže plan za izlazak iz krize.

Pripadnici Pukovnije za predsjednikovu sigurnost (RSP), garde bivšeg predsjednika Blaisea Compaorea koji je svrgnut u oktobru 2014. u uličnim protestima, u srijedu su oteli prijelaznog predsjednika Michela Kafanda i članove vlade.

U četvrtak ujutro su objavili da su “raspustili” prijelazna tijela vlasti i obećali da će organizirati “slobodne izbore”.

Tada se u glavnom gradu, gdje je uočen veći broj pripadnika predsjedničke garde, čula pucnjava.

Domaći politički čelnici pozvali su stanovnike da izađu na ulice i potestuju protiv RSP-ovog preuzimanja vlasti.

Kod francuskog ambasadora

U međuvremenu, privremeni predsjednik Burkine Faso Michel Kafando, koji je otet u vojnom udaru prošle sedmice i držan u kućnom pritvoru, utočište je u ponedjeljak uvečer potražio u rezidenciji francuskog ambasadora u toj zapadnoafričkoj zemlji.

“Potvrđujem, uz odobrenje predsjednika Kafanda, da se on zaista nalazi u francuskoj rezidenciji”, objavio je ambasador Gilles Thibault na Twitteru.

Na ulicama Ouagadougoua napetost je bila i dalje prisutna u ponedjeljak uvečer.

Francuska je sa Burkinom Faso, svojom bivšom kolonijom, obustavila svu vojnu, civilnu i finansijsku saradnju, sve dok se ponovno ne uspostavi civilna vlast.

U toj zemlji Francuska ima 220 vojnika koji učestvuju u borbi protiv naoružanih grupa.

Bivši predsjednik Blaise Compaore izbjegao je u Obalu Slonovače.

Izvor: Agencije