Mađarska i Slovenija zabrinute zbog Hrvatske

Njemački ministar ekonomije rekao da zemlje koje ne dijele evropske vrijednosti ljudske empatije i solidarnosti ne mogu računati da će dobiti novac EU (EPA)

Ministri vanjskih poslova Mađarske i Slovenije Peter Szijjarto i Karl Erjavec izrazili su zabrinutost zbog toga što Hrvatska dozvoljava prolaz izbjeglicama prema te dvije zemlje umjesto da ih zbrine, objavilo je mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi da su dvojica ministara o situaciji razgovarala telefonom i da su primijetili da se hrvatski sistem za zbrinjavanje izbjeglica “urušio već za jedan dan”. Složili su se da je zaštita šengenskih granica važna.

Njemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel, s druge strane, rekao je da zemlje koje ne dijele evropske vrijednosti ljudske empatije i solidarnosti ne mogu računati na to da će dobiti novac od Evropske unije.

Ponovivši prijetnju koju je ove sedmice uputio njegov kolega u Vladi, ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, Gabriel je rekao da dok Njemačka otvara sportske dvorane, kasarne i domove za izbjeglice, druge zemlje “postavljaju žičanu ogradu na svojim granicama i zatvaraju ulaze”. 

“Evropa je zajednica vrijednosti koje se temelje na ljudskom saosjećanju i solidarnosti. Oni koji ne dijele naše vrijednosti ne mogu računati na naš novac…”, rekao je Gabriel u intervjuu za Bild.

“Ako se to ovako nastavi, onda je Evropa u opasnosti, više nego što je bila zbog finansijske krize ili grčke krize”, istaknuo je.

Prisilna raspodjela izbjeglica

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u petak je također iznio prijetnju o “glasanju kvalificiranom većinom” kako bi se zemljama EU-a koje se tome opiru nametnula raspodjela izbjeglica.

“Nemoguće je da Njemačka, Austrija, Švedska i Italija same nose teret”, ocijenio je Steinmeier u intervjuu za njemački dnevnik Passauer Neue Presse.

Nekoliko zemalja EU-a poput Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke odbacuje kategorički ideju o prisilnoj raspodjeli izbjeglica po kvotama.

“Ako nije drukčije moguće, morat ćemo razmotriti mogućnost pribjegavanja glasanju kvalificiranom većinom” zemalja EU-a, dodao je šef njemačke diplomatije, koji u petak odlazi u Tursku na razgovore o izbjegličkoj krizi.

Predviđeno evropskim ugovorima, glasanje većinom zahtijeva da 55 posto država EU-a, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva, izglasa tu mjeru, koja bi se tada nametnula svim zemljama EU-a, odnosno njih 28.

Sastanak evropskih ministara unutrašnjih poslova 28 zemalja EU-a predviđen je 22. septembra u Briselu prije vanrednog samita šefova država i vlada EU-a sljedećeg dana.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski predsjednik je rekao da, ukoliko se ne kontrolišu vanjske granice Evropske unije, države će na ovaj ili onaj način uspostaviti nacionalne granice.

Published On 17 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO