UN: Obnova Gaze se odvija ubrzano

Rekonstrukcija oko stotinu kuća u Gazi počela je prošlog mjeseca uz pomoć Katara (AP)
Rekonstrukcija oko stotinu kuća u Gazi počela je prošlog mjeseca uz pomoć Katara (AP)

Nikolaj Mladenov, izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski istok izjavio je kako se poslijeratna obnova pojasa Gaze ubrzava.

Hiljade domova je uništeno ili oštećeno tokom 50-dnevnih napada Izraela na ovo područje. Rekonstrukcija oko stotinu kuća počela je prošlog mjeseca uz pomoć Katara, koji je osigurao milione dolara za obnovu hiljadu kuća u Gazi, prenosi Anadolija.

“U posljednja dva mjeseca rekonstrukcija u Gazi je vidno ubrzana. Građevinski materijal stiže u Gazu preko Izraela i uz nadzor Ujedinjenih naroda koje osiguravaju da materijal ne bude preusmjeren Hamasu”, rekao je Mladenov.

Palestinska vlast

On je, isto tako, upozorio da bi se rekonstrukcija mogla još ubrzati kada bi međunarodno priznata palestinska vlast vratila kontrolu koju je nad dijelom Gaze preuzeo Hamas.

Gotovo 2.200 Palestinaca, od kojih 1.500 civila, prema podacima UN-a, ubijeno je prošlog ljeta u ratu između Izraela, na jednoj strani, i Hamasa, kao i drugih palestinskih grupa, u Gazi.

Na izraelskoj strani 73 osobe su izgubile život, od kojih 67 vojnika.

Mirovni proces je na mrtvoj tački nakon novog neuspjeha američkog posredovanja u aprilu 2014. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od milion i po stanovnika Gaze, koji žive pod okupacijom na prostoru od samo 360 kvadratnih kilometara, za pet godina bi se moglo naći u nemogućim uslovima za život. UN-ova agencija za trgovinu i razvoj tvrdi da su nazaposlenost i siromaštvo dostigli rekordan nivo. Za postojeću situaciju okrivljuju tri rata i izraelsku ali i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO