Hollande: Neophodni zračni napadi Francuske u Siriji

Francuska je prošle sedmice izvela svoj prvi izviđački let iznad Sirije (EPA)

Predsjednik Francuske Francois Hollande izjavio je danas da bi se zračni napadi francuskih snaga na ciljeve Islamske države Irak i Levant u Siriji mogli pokazati neophodnim.

“Mi smo dio koalicije protiv ISIL-a u Iraku. Pokrenuli smo izviđačke letove u Siriji da bismo na osnovu njih procijenili da li su zračni napadi neophodni, a biće neophodni u Siriji”, rekao je Hollande na konferenciji za štampu sa nigerijskim kolegom Muhammaduom Buharijem, prenosi Reuters.

Francuska je prošle sedmice izvela svoj prvi izviđački let iznad Sirije, koristeći borbene avione Rafael, saopćilo je francusko Ministarstvo odbrane, koje je proširilo borbene akcije protiv ISIL-a.

Obavještajni podaci

Cilj te misije je prikupljanje obavještajnih podataka o ISIL-u i jačanje uloge Francuske u rješavanju situacije u Siriji, izjavio je zvaničnik ministarstva i dodao da će se slične misije nastaviti i narednih dana.

ISIL je nedavno objavio da drži jednog Norvežanina i Kineza kao taoce te traži otkupninu za njihovo oslobađanje, a norveška premijerka Erna Solberg potvrdila je da je u Siriji otet jedan državljanin Norveške.

U svom magazinu Dabiq, koji izlazi na internetu, ISIL je postavio fotografije dvojice muškaraca u žutoj zatvorskoj uniformi.

Navodi se da su u pitanju 48-godišnji Ole Johan Grimsgaard Ofstad iz Osla i 50-godišnji Fan Jinghui, konsultant iz Pekinga.

Izvor: Agencije