Merkel brani politiku prema izbjeglicama

Horst Seehofer se protivi i izbjelicama, i azilantima iz jugoistočne Evrope (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je omogućavanje ulaska u Njemačku desecima hiljada izbjeglica koje su se okupile u Mađarskoj  -ispravna odluka, odbacujući kritike svog konzervativnog saveznika, javlja Fena.

Sedmične novine Der Spiegel navele su riječi Horsta Seehofera, čelnika Kršćansko- socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke konzervativnih Kršćanskih demokrata Angele Merkel, da je odluka o prihvatu izbjeglica “greška koja će nas proganjati duže vrijeme”.  

Seehofer tvrdi kako “ne vidi mogućnost da se čep vrati na bocu”.

Merkel je izjavila da “smo prošle sedmice donijeli odluku u vanrednoj situaciji”. „Uvjerena sam da je to bilo ispravno“, rekla je Merkel, navodi njemačka novinska agencija DPA.

Seehoferove ‘rigorozne mjere’ 

Merkel nije direktno spomenula Seehofera. Kazala je da će Njemačka postupiti ispravno u ispunjavanju svoje obaveze da pomogne onima kojima je potrebna zaštita.

Horst Seehofer se protivi i azilantima iz jugoistočne Evrope. On je krajem jula zahtijevao „rigorozne mjere“ kako bi se smanjio njihov broj.

Iz Kršćansko-socijalne unije tada je rečeno da ta stranka planira boravak za azilante učiniti što je moguće neatraktivniji, odnosno da šatori za smještaj ne bi trebali biti samo nužno rješenje, već i sredstvo zastrašivanja.

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel izjavio je prije tri dana da je Njemačka stabilna zemlja i da bi, dugoročno gledano, mogla da primi približno 500.000 izbjeglica godišnje.

Izvor: Agencije