Izvinjenje mađarske snimateljke: Mislila sam da sam napadnuta

Mađarsko tužilaštvo pokrenulo je krivičnu istragu protiv snimateljke zbog remećenja reda (AP)

Mađarska TV snimateljka koja je saplitala i udarala izbjeglice na mađarsko-srpskoj granici ranije ove sedmice se izvinila, kazavši da je nešto u njoj “puklo” i da ne može vjerovati šta je učinila.

U pismu desničarskim novinama Magyar Nemzet Petra Laszlo je rekla da je bila u stanju šoka nakon incidenta u utorak, ali je negirala optužbe za rasizam.

“Kamera je snimala, stotine migranata su probile policijski kordon. Jedan od njih je pojurio prema meni i uplašila sam se”, napisala je.

“Tada je nešto ‘puklo’ u meni… Mislila sam da sam napadnuta i da se moram zaštititi. Teško je donijeti dobre odluke u trenutku kada su ljudi u panici”, dodala je.

Laszlo je kazala da je spremna preuzeti odgovornost za svoje postupke, ali je kazala: “Ja nisam bezosjećajna, rasistkinja, snimateljka koja udara djecu. Ne zaslužujem politički progon, niti prijetnje smrću.”

“Ja sam samo nezaposlena majka malodobne djece, koja je donijela lošu odluku. Istinski mi je žao.”

Krivična prijava 

Mađarsko tužilaštvo pokrenulo je u četvrtak krivičnu istragu protiv snimateljke zbog remećenja reda.

Tužilaštvo je dobilo prijave da je žena zaposlena za televizijski kanal N1 kod mjesta Roszke fizički napala nekoliko migranata, među kojima je bilo djece, rekao je za MTI zamjenik glavnog tužioca za okrug Csongrad Sandor Toro.

Opozicione stranke Demokratska koalicija (DK) i Dijalog za Mađarsku (PM) podnijele su krivične prijave protiv snimateljke, dok je iz televizije N1 saopćeno da je ona otpuštena i da smatraju “slučaj zatvorenim”.

“U okviru istrage zvaničnici će, također, ispitati postoji li osnova za ozbiljnija krivična djela”, kazao je Toro, a prenio AFP.

Sirijac koji je oboren uspješan trener

Sirijac koga je Laszlo saplela dok je u naručju nosio svog sedmogodišnjeg sina bio je prije napuštanja Sirije uspješan nogometni trener, objavio je portal Euronews.

Osama al-Abd al-Mohsen iz sirijskog grada Deir Ezzor trenirao je nogometaše kluba Al-Fotuwa SC iz sirijske Premijer lige, a prepoznali su ga članovi internetske stranice jedne sirijske zajednice iz Evrope.

Oni su rekli da je Mohsen Siriju napustio bježeći od boraca grupe Islamska država Irak i Levant, a navodno je bio jedan od prvih revolucionara koga su zarobili i mučili pripadnici režima predsjednika Bashara al-Assada.

Na Facebook profilu Osame al-Mohsena nalazi se fotografija na kojoj on stoji na mjestu trenera nogometnog tima Al-Fotuwa.

Sirijci na Facebooku zamolili su korisnike da se mole za Osamu, koji je, kako kažu, “pobjegao od mržnje da bi opet naišao na mržnju”.

Izvor: Agencije