Rusija dostavlja vojnu opremu Siriji

Ministar vanjskih poslova Rusije jutros je razgovarao sa američkim državnim sekretarom o rješavanju konflikta u Siriji (Getty Images)

Ruski avioni koji lete za Siriju, osim humanitarne pomoći, prevoze i vojnu opremu, kazao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Sjedinjenje Američke Države i evropske zemlje izrazile su zabrinutost zbog tereta koji se prevozi tim letjelicama.

Moskva je ranije tvrdila da njihovi avioni koji lete za Siriju samo prevoze humanitarne potrepštine.

Washington je vršio pritisak na Grčku i Bugarsku da odbiju zahtjev Rusije o upotrebi njihovog zračnog prostora za letove ka Siriji.

Vojne snage

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je odbio komentarisati informacije prema kojima se ruske vojne snage nalaze u Siriji, nakon što su razni izvori u posljednjih nekoliko dana naveli da je Rusija uključena u vojne operacije u toj zemlji.

“Prijetnja koja dolazi od grupe ‘Islamska država Irak i Levant’ je očita… Jedine snage koje im se mogu suprotstaviti su sirijske oružane snage”, rekao je Peskov, ponovivši ruski stav da bi dugogodišnji saveznik Kremlja, sirijski predsjednik Bashar al-Assad trebao biti uključen u međunarodne napore u borbi protiv ISIL-a.

Peskov je rekao da će ruski predsjednik Vladimir Putin u Generalnoj skupštini UN-a kasnije ovog mjeseca govoriti o Siriji i ISIL-u.

Lavrov je jutros razgovarao sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem o rješavanju konflikta u Siriji, ukazujući na potrebu udruživanja napora u suprotstavljanju naoružanim grupama koje su zauzele veliki dio sirijske teritorije, saopćeno je u Moskvi.

State Department je saopćio da je američki državni sekretar izrazio zabrinutost zbog vijesti o “ruskim vojnim aktivnostima u Siriji”, upozoravajući da bi to, ukoliko je tačno, donijelo još više nasilja, a “uopće ne bi bilo od pomoći naporima međunarodne zajednice da okonča konflikt”, prenio je Reuters.

Ranije ove sedmice, Bugarska je objavila kako će dopustiti da ruski avioni koji lete prema Siriji koriste njen zračni prostor ako Moskva pristane na provjere tereta na bugarskim aerodromima.

Izvor: Agencije