Ranjenici iz Jemena na liječenju u Jordanu

Prvi avion sa 127 jemenskih ranjenika stigao je u glavni grad Jordana gdje bi trebali dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć.

Vlasti obećavaju da će svi kojima je potrebno liječenje izvan Jemena u narednim danima biti evakuirani.

Ranjenici u Adenu tako mogu odahnuti, jer je počelo njihovo prebacivanje na liječenje u inozemstvo.

To im mnogo znači jer lokalne bolnice nisu u stanju brinuti se o njima. Žale se da ih je u proteklom razdoblju vlast zapostavila, što je pogoršalo njihovo zdravstveno stanje.

“Vlada je veoma slaba. Aerodrom već neko vrijeme radi, vidimo da avioni dolaze i odlaze. Međutim, izgleda da su ranjenici zaboravljeni u bolnicama i njihovo stanje je sve teže”, žali se jedan ranjenik.

Lokalne vlasti su oformile posebne timove koji imaju zadatak organiziranja izmještanja ranjenika. Prioritet imaju najteži slučajevi. Liste se formiraju prema preporukama posebnih medicinskih timova.

Bez putnih isprava

Međutim, mnogo je problema sa kojima se suočavaju. Većina ranjenika nema važeće putovnice.

“Liječnički timovi određuju koji ranjenici moraju biti prioritet. Međutim, avion koji je stigao nije podesan za transport teških ranjenika. Riječ je o običnom putničkom avionu, bez bolničkih kreveta”, objašnjavaju u timu za evakuaciju ranjenika.

S druge strane, vlasti navode da ranjenike nije bilo moguće izmjestiti do otvorenja aerodroma u Adenu. Stanje u kojem se nalaze mnogi ranjenici ne dozvoljava njihov transport morskim putem.

“Želja da dobiju odgovarajuće liječenje izvan Jemena ostvarila se za više od stotinu ranjenika, no tisuće drugih još čeka u adenskim bolnicima koje imaju loše uvjete”, javlja Al Jazeerin reporter Yasir Hassan.

Bolnice su prepune ranjenika. Veliki je broj slučajeva koji ne mogu čekati. Prema službenim podacima, ratne operacije u Adenu su ostavile iza sebe 10.400 ranjenih i 1.200 poginulih osoba.

“Moj slučaj se nalazi na listi prioriteta. Obećali su da ću biti na prvom avionu. Međutim, nitko me do sada nije obavijestio o putovanju”, požalio se drugi ranjenik.

Većina ranjenika se nada da će uskoro i oni biti izmješteni. Vlasti obećavaju da će liječenje u inozemstvu dobiti svi kojima je potrebno.

Izvor: Al Jazeera