Izbjegli irački kršćani žele u SAD i EU

Osam hiljada iračkih kršćana potražilo je utočište od napredovanja grupe Islamska država Irak i Levant u susjednom Jordanu.

Mnogi dobijaju pomoć od crkava i registrirani su kao izbjeglice, javlja Nisreen el-Shamayleh, novinarka Al Jazeere.

Ali, većina kaže da želi emigrirati u Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Prošla je godina od kada je prva grupa iračkih kršćana pobjegla u Jordan. Sve su ih protjerali pripadnici ISIL-a nakon što su zauzeli Mosul.

Posebna molitva u njihovu čast održana je u Latinskoj crkvi u Al-Fuheisu, sjeverozapadno od Amana.

Moayyad i Zuhur Habib, te njihova nepokretna kćerka Marijana, koji su pobjegli iz Karakosha, možda nikad više neće vidjeti Irak.

Ali, kažu da je to cijena koju su spremni platiti kako bi sačuvali svoju religiju, jer više ne vjeruju Vladi u Bagdadu.

Moayyad Habib je upitao: “Kako možemo biti protjerani iz svojih domova i gradova u kojima smo odrasli? Kako da živimo bez ikakvih prava, nakon što smo služili svojoj domovini, služili u vojsci?”

‘Mjesto bez nade’

Molitvi su prisustvovale kršćanske vođe i diplomate, kao i izaslanik pape Franje.

U pismu koje je pročitao nadbiskup Nuncio Galantino, poglavar Katoličke crkve apelirao je na međunarodnu zajednicu da zaustavi progon kršćana iz Iraka, koji je dom jedne od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu.

“Sve ove godine živjeli smo zajedno – muslimani i kršćani. Palestinci su živjeli s Jevrejima. Želimo da se taj pluralizam očuva, zbog toga se nadamo da će kršćani ostati. Time ćemo sačuvati istinski identitet Bliskog istoka”, rekao je svećenik Rifat Bader.

Molili su se za mir, ali većina nije sigurna da će ga doživjeti u ovom dijelu svijeta.

Ziad Butros, izbjeglica iz Iraka, kazao je: “Moja djeca se ne školuju već dvije godine. Njihova budućnost je uništena. Osjećamo da živimo samo da bismo disali i jeli, ništa drugo nemamo. Možemo samo čekati.”

“Progon iračkih kršćana počeo je mnogo prije nego što se ISIL pojavio. Zbog toga većina ovdje u Jordanu insistira da se neće vratiti. Kažu da je Irak mjesto bez nade za kršćane. Također, žele napustiti ovu regiju. Ovdje su kako bi podnijeli zahtjev za azil u zapadnim zemljama”, javlja el-Shamayleh.

Proces preseljenja mogao bi potrajati godinama. Zbog toga su mnoge izbjeglice, koje su utočište našle u jordanskim crkvama, frustrirane. Hodnici crkava su pregrađeni i pretvoreni u sobe za izbjegličke porodice.

Ziad Butros kaže da se neće smiriti sve dok se ne preseli u zemlju koju će moći zvati domom.

“Psihički smo iscrpljeni. Povratak u Irak je nemoguć jer nas Vlada ne može zaštititi. Želimo otići, želimo emigrirati odavde”, rekao je on.

Mnogo je bola i trauma, ali onima koji su imali dovoljno sreće da napuste Irak drago je što su barem na sigurnom i što imaju gdje da potraže utjehu.

Izvor: Al Jazeera