Podijeljeni stavovi o uspjehu napada na ISIL

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula je zračne napade protiv ISIL-a prije godinu.

Od početka ofanzive, ta oružana grupa zauzela je znatnu teritoriju, zbog čega kritičari dovode u pitanje učinkovitost američke strategije.

Ali, Obamina administracija uzvraća da im je jednostavno potrebno još vremena.

Barack Obama se prije godinu obratio naciji i opisao misiju u Iraku: „Danas sam odobrio dvije operacije u Iraku – ciljane zračne udare sa svrhom zaštite američkog osoblja, i humanitarnu akciju spašavanja stotina iračkih civila zarobljenih na planini bez hrane i vode, koje čeka gotovo sigurna smrt”.

Zračni udari su u početku imali uspjeha – Erbil je zaštićen, a Jezidi spašeni.

Problemi s obučavanjem vojnika

Šest sedmica kasnije, misija je proširena na bombardovanje položaja ISIL-a u Siriji, uz pomoć zemalja Zaljeva.

Plan je bio da piloti izvršavaju misije, a američki vojnici obučavaju Iračane i takozvane umjerene Sirijce za borbu na terenu.

Godinu kasnije, administracija tvrdi da plan donosi rezultate, a kritičari misle suprotno.

„Ako biste pogledali bilo koju matricu zasnovanu na podacima, morali biste reći da ne uspijeva. Kad govorimo o broju regruta, o broju boraca koje ISIL ima na svojoj strani, porastao je za hiljade. A kada govorimo o teritoriji koju drže, imali su ga mnogo, a kasnije su zauzeli još više”, kaže Hillary Mann Leverett, bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost.

S programom obuke koji je trebao pomoći Iračanima da vrate teritoriju bilo je problema – irački vojnici odbili su se boriti kako bi sačuvali Ramadi.

A u Siriji, u godinu dana, obučena su samo 54 borca. Iz Pentagona kažu da su, gotovo odmah nakon što su se priključili borbi, petorica zarobljena, jedan poginuo, a veliki broj dezertirao.

Potrošene milijarde

Bijela kuća priznaje probleme vezane za program obuke, ali brani strategiju, ističući uspjehe.

„Koalicija je uništila hiljade borbenih položaja, tenkova, vozila, fabrika bombi i kampova za obuku. U Iraku, ISIL više ne može slobodno djelovati na 30 posto teritorije koju je držao prošlog ljeta. Ukupno, grupa je tokom protekle godine izgubila više od 17.000 kvadratnih kilometara u sjevernoj Siriji”, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

U Pentagonu kažu da su do sada potrošili 41 milion dolara na obuku, što je tek djelić ukupnih troškova, koji iznose više od tri milijarde dolara.

Do sada je izvršeno blizu 6.000 zračnih napada.

Sve ovo se dogodilo samo u prvoj godini borbe, za koju predsjednik kaže da bi mogla potrajati cijelu jednu generaciju, ali i insistira da će u toj borbi pobijediti te da je to samo pitanje vremena.

Izvor: Al Jazeera