Foto: Ghoramara, otok koji nestaje

Otok Ghoramara poznat je kao “otok koji tone”. Nalazi se 150 kilometara južno od Kolkate u Bengalskom zaljevu. Nekada se prostirao na više od 20 kvadratnih kilometara, a sada je sveden na manje od pet kvadratnih kilometara.

“U posljednje dvije decenije sam izgubio 1,2 hektara obradivog zemljišta uz rijeku Muriganga. Morali smo četiri puta pomjerati kuću. Vlada nije ništa preduzela o pitanju preseljenja”, kazao je Anwara Bibi, 30-godišnji stanovnik sela Nimtala na otoku.

Globalno zagrijavanje je izazvalo rast rijeke. Snijeg se otapa na Himalajima i donosi velike količine vode u Bengalski zaljev.

Visoke plime i poplave ostavile su pustoš na krhkim nasipima, zbog čega se svake godine raseljavaju stotine stanovnika otoka.

“Većina ljudi je odselila na rad u gradilištima u južnom dijelu Indije,” kaže za Al Jazeeru Sanjeev Sagar, šef lokalnog vijeća otoka Ghoramara.

Raseljene stotine porodica

Više od 600 porodica raseljeno je u posljednje tri decenije. Preostali stanovnici svake godine se bore sa žestokim monsunima.

“Velika plantaža mangrova mogla bi spriječiti eroziju,” tvrdi Sugata Hazra, profesor na Fakultetu za okeanografske studije na Univerzitetu Jadavpur.

“Svaka plima odnosi dio otoka”, dodaje on.

Na otoku ostaju jedino oni koji nemaju sredstava za migraciju.

Zbog ove krize, zanemarene su osnovne usluge, poput obrazovanja.

“Najbliža srednja škola nalazi se preko rijeke, u Kakdwipu”, kaže Sourav Dolui, 16-godišnji učenik osnovne škole na otoku Ghoramara.

Izvor: Al Jazeera